Wat bepaalt de kleur van je haar?
Onze haren of eigenlijk de haarzakjes bevatten cellen die we 'melanocyten' noemen. Deze melanocyten produceren pigment ook wel bekend als 'melanine'. Dit bepaalt je haarkleur. Over het algemeen geldt hoe meer melanine, hoe donkerder je haar. Hoe minder melanine, hoe lichter je haar. Daarnaast speelt melanine een rol in de souplesse van je haar. Daarom is grijs haar over het algemeen droger en harder waardoor het ook vaker krult.
Hoe en waarom ontstaat grijs haar?
Grijs haar ontstaat omdat het haar pigment verliest. Er wordt geen melanine meer aangemaakt, waardoor het haar pigmentloos wordt en pigmentloos haar is altijd wit (kleurloos). Dus grijs haar is eigenlijk een fabeltje. Het haar lijkt grijs omdat er witte haren tussen je eigen haarkleur zitten. De hoeveelheid witte haren zorgt ervoor hoe "grijs" het haar lijkt. Een van de meest voorkomende oorzaken is dat grijs haar grotendeels bepaald wordt door erfelijkheid. Werden je ouders op een jonge leeftijd grijs? Dan zit er een verhoogde kans in dat jouw haar ook sneller grijs wordt. Naast erfelijkheid speelt ook je leeftijd een grote rol bij grijs worden. Je haarcellen gaan namelijk minder pigment produceren naarmate je ouder wordt. Als er uiteindelijk helemaal geen pigment meer is, krijg je grijs haar. Gemiddeld genomen krijgt een man rond zijn 30ste zijn eerste grijze haren, terwijl dit bij vrouwen rond de 35ste verjaardag gebeurt.
Welke invloed heeft een gezonde levenstijl op je haar?
Een tekort aan vitamine B12 kan ook leiden tot grijs haar. Tevens remt roken de productie van melanine. Bij een tekort aan melanine, is er een verhoogde kans op pigmentloos haar. Tot slot zie je bij veel mensen met schildklier problemen dat ze grijze haren krijgen.
Wat kan je aan grijs haar doen?
Helaas valt er heel weinig te doen aan grijs haar. Er zijn geneesmiddelen tegen grijs haar, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat bepaalde supplementen, voeding of natuurlijke producten helpen tegen grijs haar. De meeste mensen beginnen daarom met haren verven. Alle grijze haren zijn te verven en de beste dekking krijg je dan met een natuurkleur. Dit zijn de kleuren met .0 erachter. In veel haarverf zit ammonia, sulfaat, parabenen en ppd, wat zorgt voor een krachtige dekking. Het nadeel is dat dit erg agressief is en niet goed is voor je haar, je hormoonshuishouding en van sommige stoffen wordt zelfs gezegd dat ze kankerverwekkend zijn (wat wetenschappelijk niet bewezen is). Gebruik je de haarverf van WECOLOUR, weet je zeker dat het zo puur mogelijk is en dat je een goede grijsdekking krijgt. Soms heb je een tint donkerder nodig om echt alle grijze haren te bedekken en het resultaat is in ieder geval heel natuurlijk. De kleurentool helpt je bij het kiezen van de juiste kleur, zodat het resultaat altijd mooi is!
Ik gebruik de haarverf nu ruim twee jaar en zelfs mijn kapper staat versteld van het resultaat. Sinds ik de haarverf van WECOLOUR koop wordt de kwaliteit van mijn haar iedere keer beter. Voor mij geen andere haarverf meer!
Wat een goede haarverf. Nadat ik de verf heb aangebracht, is mijn stevige haaruitval gestopt! Daar had ik al jarenlang last van, waardoor mijn eens best dikke haar een dunne, pluizige warboel is geworden. Ik kan het bijna niet geloven. Voor mij niets anders meer.