Het artikel is toegevoegd aan je winkelmandje.
WECOLOUR haarverf
> Verder winkelen
of
bestellen
Bestellen >
Menumenu

De meest gemaakte fouten bij het verven van je haar

Nieuwsbrief WECOLOUR

Meld je aan en ontvang 2 keer per maand tips, aanbiedingen en product informatie

De meest gemaakte fouten bij het verven van je haar ga jij natuurlijk niet maken. Niet met de tips die wij je in deze blog geven. Natuurlijk ga je niet over één nacht ijs en kies je niet zomaar een nieuwe kleur haarverf. En je houdt je natuurlijk keurig aan de gebruiksaanwijzing. Toch kunnen er wat dingetjes mis gaan... Wil jij voorkomen dat je, in het meest vervelende geval, langere tijd vastzit aan een kleur die je niet wilde of die je eigenlijk helemaal niet staat? Lees dan even welke beginnersfoutjes er het meest gemaakt worden.

1. Help! Te donker!

Met stip op nummer één: de kleur valt te donker uit. Dit komt vrij veel voor. Hoe donker of licht de kleur precies wordt, is namelijk altijd afhankelijk van jouw eigen haarkleur en haarstructuur. Is jouw haar te donker uitgevallen? Heel vervelend. Geverfd haar kun je namelijk niet lichter verven. Wèl kun je de te donkere kleur er sneller uitkrijgen door je haar een paar keer te wassen met shampoo gemengd met vitamine C poeder of je haar in te sprayen met kamillethee en het vervolgens te laten opdrogen in de zon of droog te föhnen. Anders zul je toch echt moeten gaan ontkleuren (wat wij afraden omdat dat heel slecht voor je haar is), het bij de kapper laten verven of highlights (laten) aanbrengen. Lees ook onze blog over wat je kunt doen als je haar te donker is uitgevallen.

Hoe kan het nu gebeuren dat je haarkleur te donker uitvalt? Bij WECOLOUR hebben we veel schadelijke stoffen vervangen door gezondere alternatieven. Zo bevat onze verf bijvoorbeeld vrij veel natuurlijk pigment om zonder ammonia tot een goede dekking te komen. Soms kan een kleur daardoor donkerder uitvallen. Dit is vooral zo bij de astinten en bijvoorbeeld de 6.71 hazelnoot lichtbruin, de 7.3 goudblond en de 7.7 caramel donkerbond. Die kans is vooral groot met fijn, poreus of beschadigd haar, de haarschubben staan dan open en het pigment dringt dan heel makkelijk in het haar. Je haar kan beschadigd en poreus zijn doordat:

  • je haar beschadigd is door blondering, ontkleuring of highlights
  • je krullend haar hebt, krullen zuigen de verf soms ook heel erg op
  • je je haar al langere tijd verft met verf die ammonia bevat
  • je haar andere chemische behandelingen heeft ondergaan
  • je haar beschadigd is door föhnen, stylen of straighten
Kies dus altijd liever een lichtere kleur als je een merk of bepaalde kleur voor het eerst gebruikt. Mocht het dan toch te licht zijn, dan kun je het wel altijd meteen donkerder verven. En bij WECOLOUR krijg je als je niet tevreden bent over een kleur, gratis een nieuwe toegestuurd als je dat wilt!

2. Te donker als je grijs wordt

Wat we veel zien in de salon, is dat mensen het haar geverfd willen hebben met de haarkleur die ze hadden voordat ze grijs werden. Vaak staat dat uiteindelijk minder natuurlijk en te hard.

Logisch dat mensen kiezen voor hun oude vertrouwde kleur. Maar als je wat ouder wordt en je kleurpigment verdwijnt, verdwijnt ook wat van het pigment in je huid. Je huidskleur wordt daarom ook iets lichter en bleker. Een minder donkere kleur in je haar staat dan vaak mooier en minder hard. Een bijkomend voordeel is dat je grijze of witte uitgroei minder opvallend is met een lichtere kleur. Ben jij al wat grijs (aan het worden)? We schreven een blog over welke haarkleuren het mooiste staan wanneer je grijs wordt

3. Een koele kleur in plaats van warm, of andersom

Kiezen voor een koele kleur is toch wel een modedingetje nu. Veel modebladen bevatten foto's van modellen met prachtige heel koelblonde of koelbruine tinten in hun haar. Als iets een trend is, zijn het wel koele haarkleuren! Supermooi natuurlijk, maar helaas staan deze niet bij iedereen. Hoe zorg je ervoor dat je niet in de verleiding komt zo'n kleur te kiezen om er daarna achter te komen dat die koele of warme kleur je helemaal niet staat? Simpel, stel eerst vast wat jouw huid voor ondertoon heeft. Het gaat er natuurlijk niet om of je bijvoorbeeld gebruind bent, dat is de oppervlakkige kleur van je huid. Het gaat om de diepere huidkleur. Kijk hierbij naar de huid van je gezicht (terwijl je geen make up draagt) en voer de volgende test(jes) uit. Je hebt hier wel daglicht bij nodig! Welke haarkleur past bij jouw huid, geeft veel tips hoe je de juiste kleur kunt kiezen.

Witte handdoek

Hou voor de spiegel een witte handdoek of wit t-shirt naast je gezicht. Ziet jouw huid er daarnaast roze, rood, paars of blauwachtig rood uit? Dan heeft jouw huid een koele ondertoon. Je kunt dan heel goed voor een van onze koele astinten kiezen! Niet jouw ding? Mahoniebruin is ook een koele kleur. Ziet jouw gezicht er juist vaal of gelig uit naast de witte handdoek? Dan heeft jouw huid juist een warme ondertoon en staan warme kleuren jou mooi. Zie je geen ondertoon? Grote kans dat jij dan een neutrale ondertoon hebt! Gefeliciteerd, jij kunt de warme én koele kleuren uit het kleurenspecrum heel goed hebben! Of weet je het nog niet zeker?

Polsen

Kijk dan naar de binnenkant van je polsen. Zie je duidelijk dat jouw adertjes blauw zijn? Dan heb je een koele ondertoon. Lijken de aders meer groen? Dan heb je juist een warme gelaatskleur. Als je het niet duidelijk ziet, is de kans groot dat je een neutrale ondertoon hebt. 

haarkleur-die-bij-je-pastZilver of goud?

Er is nog een andere manier om te kijken of je een warm of koel huid- en haartype bent. Voer daarvoor dan de eerste truc van de witte handdoek uit met een vel aluminiumfolie en met iets goudkleurigs, bijvoorbeeld een stuk goudkleurig papier. Als het zilveren vel jou meer flatteert ben je het koele type, als het goudkleurige papier jouw gezicht laat oplichten behoor je tot de warme ondertonen. Nog steeds niet duidelijk? Kijk dan even op Wikipedia voor een goede instructie hoe je de ondertoon van je huid bepaalt.

Want je kunt wel verliefd worden op een bepaalde haarkleur, als deze niet bij jouw huid past, staat het gewoon niet zo mooi bij je. Als je het koele huidtype bent en je kiest voor een 'warme' haarkleur kan die jou er namelijk flets en bleek laten uitzien. Als je een warme ondertoon hebt, laten de warme kleuren jou ook stralen! Natuurlijk zwart kan ook. Natuurkleuren (eindigend op .0) staan bij zowel het warme en koude huidtype. 

Lees ook onze blog Kies jij voor een warme of koele haarkleur?

4. Je haar ieder keer helemaal verven

We zien heel vaak dat mensen hun haar telkens helemaal verven (dus ook de lengtes) als ze uitgroei hebben. Dit is echter niet nodig, je kunt ook prima een aantal keer tussendoor alleen je uitgroei verven. Omdat onze verf houdbaar is, is dat veel voordeliger. Dit omdat je voor je uitgroei geen hele tube haarverf nodig hebt en je de verf in de tube nog 12 maanden kunt gebruiken. Wel moet je de kleurcrème dan niet gemengd hebben met de activator. Eenmaal gemengd kun je haarverf niet bewaren en is het maximaal een uurtje te gebruiken.

Je hebt, afhankelijk van de lengte van je uitgroei en je hoeveelheid haar, een vierde (15 gram) tot een halve tube verf (30 gram) nodig. Deze meng je met hetzelfde gewicht aan activator; zie hiervoor de gebruiksaanwijzing. Je brengt de haarverf alleen aan op je uitgroei. Je laat dit 20 minuten zitten en vervolgens verdun je de haarverf die nog in je bakje zit met wat water. Dit kan je dan gebruiken om je lengtes wat op te frissen. Na 15 minuten was je de haarverf eruit. Wil je je lengtes niet opfrissen, dan laat je de haarverf 35 minuten alleen in je uitgroei zitten.

Wil je weten hoe je makkelijk je uitgroei verft? Kijk naar ons instructiefilmpje over het verven van je uitgroeiHet is wèl het mooiste om na het twee keer verven van je uitgroei de derde keer weer je gehele haar te doen, de kleur vervaagt namelijk toch een klein beetje. En je haar frist zo weer wat op en krijgt een mooie glans.

Kleurstapeling en belasting van je haar

Als je telkens je hele haar opnieuw verft, is de kans heel groot dat je geverfde haarkleur steeds donkerder wordt doordat het kleurpigment zich stapelt. Helemaal bij haarverf van minder goede kwaliteit is dit het geval! Dus vind je ook je kleur te donker worden naar je smaak? En verf jij ook altijd je haar helemaal? Misschien is dat dan wel de oorzaak. Het is daarnaast ook nog eens beter voor je haar om het niet steeds hemaal te verven (want de meeste verf brengt toch schade toe aan je haar) èn beter voor je portemonnee! WECOLOUR haarfverf is niet belastend voor de conditie van je haar, in tegendeel. Wat dat betreft kun je dus met een gerust hart je gehele haar of uitgroei verven zo vaak je wilt. Alleen onze kleur 11.1, de zeer licht asblond, is door de 9% waterstofperoxide wat belastender voor je haar.

5. Geen rekening houden met je eigen kleurhoogte

haarkleur-vaststellenSoms is er geen resultaat na het verven met WECOLOUR. Vaak blijkt dan dat de gekozen haarverfkleur helemaal niet geschikt was (vaak te licht) om het haar mee te verven.

lichter verven

Met onze verf (en dit geldt ook voor de meeste andere merken) kun je ongeverfd haar tot maximaal twee kleurhoogtes ophogen. Het gehalte aan waterstofperoxide is namelijk 6%. Alleen zwart haar is helaas niet lichter te verven.

Kijk dus eerst hoe licht of donker jouw natuurlijke haarkleur is, de zogenoemde kleurhoogte van je haar. Je kunt hiervoor het beste kijken naar plekken waar je haar (nog) niet door de zon is opgelicht. Dus aan de onderkant van je haar in je nek of bij je 'uitgroei'. Haarkleuren (kleurhoogtes) worden bepaald door het eerste cijfer van de haarverf code. Deze lopen van 1, zwart, tot en met 11, zeer lichtblond. Het eerste haarverf cijfer (het cijfer voor de punt) staat voor deze kleurhoogte. Je kunt dus, als jouw natuurlijke haarkleurhoogte 5 is en je wilt het lichter hebben, met een kleurnummer beginnend met de 6 of 7 verven.

Op een lichtere kleur kun je niet uitkomen. Onze 11.1 licht wel tot en met drie tinten op door de 9% waterstofperoxide. Deze kun je dus kiezen als je zelf op kleurhoogte 8 of hoger (lichter) zit. Eventueel kun je de 11.1 ook bestellen met waterstofperoxide van 12%. Deze optie kom je in het bestelproces vanzelf tegen. De kleur licht dan nog iets meer op. Wel is dit hogere percentage belastend voor je haar, dus pas hier mee op.

donkerder verven

Wil je van blond naar donkerder? Dat is gemakkelijker te doen! Vanaf kleurhoogte 7 kun je als je wilt in 1x verven naar de zwart 1.0. Als jouw haar lichter is dan een 7, dus kleurhoogte 8 of hoger, zou je het beste in stapjes naar een donkerder haarkleur kunnen gaan. Kies dan eerst voor de 5 (bruin) en daarna verf je het zwart.

Je kunt in een keer vijf kleurhoogtes donkerder gaan, dus bijvoorbeeld van kleurhoogte 9 naar kleurhoogte 4.

fout_rood_verven_op_lichte_ondergrond

rood verven

Heb jij licht haar en wil jij je haar in één van de roodtinten verven? Dat kan heel goed hoor, maar let wel even op één dingetje. Als jij heel lichtblond haar hebt, gehighlight haar, geblondeerd haar of een witte of grijze uitgroei hebt, kan de kleur daar heel fel op uitpakken. Denk echt aan zuurstokroze of brandweerauto rood!

Je krijgt wel een goed resultaat als je de warme rood- of mahoniekleur mengt met de natuurtint in dezelfde kleurhoogte. Je moet dan uitgaan van minimaal een kwart de natuurkleur en dan driekwart de warme kleur. De mengverhouding voor de twee kleuren wordt dan dus 1:3 (warme kleur). Dan voorkom je al dat het roodeffect te heftig wordt op jouw lichtere haar. Je mag de mengverhouding ook veranderen natuurlijk, dus dat je bijvoorbeeld 1:1 doet. Dan neemt de warmte van de kleur wel af. Maar het is hierbij uiteraard natuurlijk net welk effect je zelf wilt (roder/warmer of neutraler). Voor de duidelijkheid:

  • 4.65, mahonie rood bruin, meng je dan met de 3.0 of met de 5.0 (wij hebben geen 4.0). Met de 3.0 wordt de kleur donkerder en met de 5.0 iets lichter.
  • 5.5 mahoniebruin, meng je met de 5.0 of met de 6.0 (lichter)
  • 6.4 koper lichtbruin, meng je met de 6.0 of met de 7.0 (lichter)
  • 6.64, koperrood lichtbruin, meng je met de 6.0 of met de 7.0 (lichter)
  • 7.4, koper donkerblond, meng je met de 7.0 of met de 8.0 (lichter) 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van het mengen van WECOLOUR haarverf? Lees dan onze blog Houdbaarheid, bewaren en mengen van WECOLOUR haarverf.

Hopelijk lukt het jou met behulp van deze tips om de juiste kleur te kiezen! Als je nog vragen hebt, kun je altijd even bij onze FAQ's kijken, zoeken in onze blogs met behulp van de zoekfunctie, met ons chatten, bellen of stuur ons een e-mail. Wij helpen je heel graag! Ook kun je onze haarkleur adviestool gebruiken. Nu je helemaal onderaan deze blog bent belandt, is een ding zeker: de vijf meest gemaakte fouten bij het verven van je haar ga jij in elk geval niet meer maken!

Shop jouw nieuwe kleur

Onze klanten aan het woord

Voor het eerst de haarkleur van WECOLOUR gebruikt en meteen een perfect resultaat!

Amy

Helemaal happy! Verf wordt in een handig pakketje geleverd inclusief handschoenen en kwast. De kleur mahoniebruin is zoals hij zijn moet. Blijft ook lang mooi. Top!

K.
haarverf Haarkleur 6.0
Lichtbruin
+ in winkelwagen
Meer info
haarverf Haarkleur 7.0
Donkerblond
+ in winkelwagen
Meer info
haarverf Haarkleur 8.0
Natuurlijk blond
+ in winkelwagen
Meer info