Het artikel is toegevoegd aan je winkelmandje.
WECOLOUR haarverf
> Verder winkelen
of
bestellen
Bestellen >
Menumenu
  5 euro korting met code BLACKFRIDAY2020

  Vet haar

  Nieuwsbrief WECOLOUR

  Meld je aan en ontvang 2 keer per maand tips, aanbiedingen en product informatie

  vet-haar

  Als je haar snel vet is, is dat ontzettend vervelend. Je haar ziet er niet zo fris uit en doordat het vet is, is het ook nog eens lastig in model te houden. Verleidelijk om dan steeds naar de shampoofles te grijpen. Maar op de lange termijn is dit juist níet de oplossing en kom je in een vicieuze cirkel terecht. Hoe doorbreek je die het beste?

  Oorzaken van vet haar

  'Sebum' is de officiële naam van de wasachtige talg die wordt geproduceerd door de talgkliertjes in je haarzakjes. Functie van talg is om je hoofdhuid en je haar soepel te houden en te helpen beschermen. Een goede zaak natuurlijk, totdat de talgproducerende kliertjes door allerlei oorzaken overuren gaan draaien... Je haar wordt dan te snel vet en is moeilijk in model te brengen. Als je graag van dat vette haar af wilt, is het het handigst om eerst eens te kijken of je kunt ontdekken waardoor jouw vette haar veroorzaakt wordt. Want je kunt namelijk nog zo veel geld uitgeven aan dure shampoo's of andere producten, als je de oorzaak van jouw vette haar niet aanpakt, bereik je niet het gewenste resultaat.

  Want je beseft het misschien niet, maar alles, van je dieet tot je hormonen, kan de productie van talg beïnvloeden. Niet voor niets kun je alles wat er in je lijf gebeurt terugzien in je haar. Veelvoorkomende oorzaken van vet haar zijn bijvoorbeeld stress, ongezonde eetgewoonten, gebruik van medicijnen, de manier waarop je je haar verzorgt en hormonale schommelingen. 

  Stress
  Dat (een langere periode van) stress niet goed voor je is, weet je natuurlijk wel. Maar wist je dat daardoor je haar ook vet kan worden? Als je gestrest bent, geeft het lichaam een hormoon af dat cortisol wordt genoemd. Wanneer je cortisolspiegels stijgen, raken de talgklieren in je hoofdhuid ook in overdrive. Ze produceren daardoor teveel talg en veroorzaken de olieophoping in je haar.

  Cortisol is een stresshormoon dat de stressreacties van het lichaam controleert. Het helpt je je fit te voelen en het lichaam te beschermen tegen de gevolgen van ziektes, verwondingen of psychische stress. Wanneer ons lichaam aan een stressvolle situatie wordt blootgesteld is een extra hoge cortisolspiegel nodig om te overleven. Het gaat hierbij zowel om lichamelijke stress als psychische stress. Er bestaat, naast stress, ook een syndroom waardoor er een teveel aan cortisol wordt geproduceerd. Dit is het syndroom van Cushing. Open deur, maar probeer stress te voorkomen. Zeker als je van je vette haar af wilt!

  Je eetgewoonten
  Wat je eet en drinkt, heeft uiteindelijk ook invloed op de conditie van je gehele lichaam dus ook van je haar. Vooral je hoofdhuid is zoals gezegd, erg gevoelig.

  Niet goed: Krijg jij veel suikers, zuivelproducten en rood vlees binnen? Dan zou dat de oorzaak kunnen zijn dat je hoofdhuid meer talg produceert. Bij zuivel wordt er vanuit gegaan dat de aanwezige hormonen na consumptie worden afgebroken tot androgenen. Dit resulteert in een overproductie van talg.  

  Wel goed: Essentiële vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde, evenwichtige levensstijl. Door ervoor te zorgen dat je daarvan genoeg binnenkrijgt, kun je je vette lokken bestrijden. Deze goede vetten zijn bijvoorbeeld te vinden in vette vis, noten, zaden en ongeraffineerde volle granen. Belangrijk is dat je voldoende zink en de B-vitaminen binnenkrijgt. Ook zou je voldoende water moeten drinken om je vochthuishouding op peil te houden. Als je te weinig vocht binnenkrijgt, gaan de talgklieren ook extra talg aanmaken. Meer over een goede voeding voor gezond haar lees je in de blog gezond haarhaar_snel_vet

  Hormonen
  Je hormoonspiegel heeft een heel grote invloed op de talgproductie. Is je hormoonspiegel hoog, dan heb je dus meer kans op vet haar. Aan je hormoonspiegel kun je zelf niets veranderen, maar hierdoor weet je misschien wel dat je wat vettere lokken maar tijdelijk zijn. Zo heb je veel hormonen in je lijf in de puberteit bijvoorbeeld of als je zwanger bent, in de overgang of ongesteld. Aan het einde van je menstruatie maak je namelijk hormonen aan, die voor een verhoogde productie van talg zorgen. Niet iedereen heeft evenveel last van een verhoogde talgproductie, dat komt omdat de aanmaak van hormonen voor een deel erfelijk bepaald is. Aan deze hormonen kun je niet veel doen. Wel kun je met de volgende informatie het nog enigszins binnen de perken houden:

  Was je haar hoogstens twee keer per week

  Doordat je haar zo snel vet is, was je het waarschijnlijk vaker om het weer schoon te krijgen, logisch. Het is dan even schoon, maar wordt steeds sneller weer vet omdat je talgkliertjes gaan overproduceren. Zo belandt je in een vicieuze cirkel. Het is dus echt belangrijk om je haar minder te wassen met een milde shampoo. Ook heel mild voor je hoofdhuid is de Dark Bamboo, een milde reinigende treatment op basis van witte klei. Masseer bij het wassen ook niet al teveel de hoofdhuid. En gebruik wat minder warm water. Op die manier voorkom je dat je de talgproductie stimuleert. Probeer dus, als je je haar vaker dan twee keer per week was, de volgende wasbeurt steeds wat uit te stellen totdat je op maximaal twee keer per week zit. Je kunt je haar tussendoor wel nat maken onder de douche. Helemaal je haar niet meer wassen met shampoo is in ieder geval geen goed idee. Zonder shampoo kun je de verontreinigongen op je hoofd niet wegkrijgen omdat die slecht oplossen in water. 


  Draag je haar eventueel in een staart als het erg vet wordt, zodat het minder opvalt. Droogshampoo kan ook een goede oplossing zijn om het niet-wassen vol te houden. Droogshampoo bevat een zetmeel, dat olie (vetten) en productresten absorbeert. Het lijkt daardoor of het haar schoon is. Ideaal om het wassen nog wat langer uit te stellen! Een bijkomend voordeel van droogshampoo is dat het volume geeft. Het maakt het haar stugger en dit is voor verschillende haarstijlen fijn. Uiteindelijk zal je hoofdhuid hier aan wennen. Mensen met krullen hebben van nature droger haar dan mensen met steil haar.

  Wist je dit over vet haar?

  • Krullen zijn vaak droog van structuur, dit is anders dan steil haar. Steil haar is veel gladder en daarom sneller vet (of vet tonend). Mensen met krullen hebben minder snel last van vet haar. Steil haar wordt sneller vet omdat het haar langs het gezicht hangt en vaak dunner is.
  • Als je ouder wordt, zijn je hormonen minder actief. Heb je je leven lang al last van vet haar, dan kun je daarvan verlost zijn als je hormonen zijn uitgewerkt.
  • Niet teveel aan je haar zitten werkt! Laat je haar zo min mogelijk in contact komen met je huid. Zit er dus niet met je vingers steeds aan en doe je haar in bed vast. Zo komt het minder in contact met je olieproducerende huid. Ook liever geen hoofdmassages dus.

  Haar verven en vet haar

  Is je haar vet maar wil je het verven? Geen probleem! Je haar hoeft niet schoon(gewassen) te zijn om het te verven. De natuurlijke talg heeft geen invloed op de inwerking van de verf. Voor het eindresultaat maakt dit dan ook niet uit. Voor je hoofdhuid is het zelfs beter, bestanddelen uit de verf kunnen zo niet in je huid dringen en de kans op irritatie is, mede door onze milde formule, minimaal.

  Van vet haar wil je zo snel mogelijk af maar trap niet in die vicieuze cirkel! Om het probleem op te lossen zul je wat meer moeite moeten doen en wat langer geduld moeten hebben helaas. Gebruik daarnaast milde verzorgings- en stylingproducten. Hopelijk hebben wij je een stukje op weg kunnen helpen naar haar dat niet meer zo snel vet is.

  Shop jouw milde verzorgingsproduct 

   

  Onze klanten aan het woord

  De shampoo gekocht en het is ook echt een aanrader. Snelle levering en vriendelijk geholpen aan de telefoon. Ik bestel zeker meer.

  Nicole

  Prima service van WECLOUR! Het product, Argan Silk, voelt goed aan in mijn haar en is niet vet. Mijn haar voelt heerlijk aan.

  Liesbeth