Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Hoe kom je van statisch haar af? Tien tips van haarexperts.

Statisch haar is een veelvoorkomend probleem, vooral in de winter wanneer de lucht en je haar droger zijn. Hoe komt het dat je haar statisch wordt? En wat kun je doen om statisch haar te voorkomen? Wij geven je tien tips tegen statisch haar. 

Hoe ontstaat statisch haar?

Statisch haar ontstaat wanneer je haar door wrijving met een ander voorwerp elektrisch geladen wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je het haar kamt, je sjaal, muts of jas aandoet of (zoals vroeger) met een ballon over je haar wrijft. Wanneer de lucht vochtig is, verdwijnt deze statische lading meestal gewoon. Water geleidt namelijk elektriciteit waardoor het als het ware opgaat in de lucht. Is je haar of de lucht droog? Dan kan de elektriciteit minder goed worden afgevoerd met als gevolg statisch haar.

Hoe herken je statisch haar?

Wanneer je haar elektrisch geladen is, zorgt dit ervoor dat haren zich afzonderlijk als magneten van elkaar afstoten. Het blijft aan je huid of kleding plakken of gaat recht overeind staan. Met andere woorden: je haar is niet in model te brengen en doet alles wat jij niet wilt.

Wat te doen tegen statisch haar?

Zoals eerder gezegd heb je meer kans op statisch haar wanneer de lucht of je haar droog is. Om statisch haar tegen te gaan kun je dus het beste de luchtvochtigheid van je leefomgeving verhogen en je haar extra goed verzorgen. We geven je tien tips tegen statisch haar:

  1. Vermijd agressieve shampoos met SLS, kies liever voor een milde shampoo zonder SLS. Deze droogt je haar minder uit en dat komt je statische haar ten goede.
  2. Gebruik een conditioner. Een conditioner sluit je haarschubben waardoor je haar minder makkelijk elektronisch geladen kan worden.
  3. Was je haar minder vaak. Twee per week is echt voldoende!
  4. Gebruik een voedend serum, zeker in de wintermaanden wanneer je haar wel wat extra hydratatie kan gebruiken.
  5. Gebruik een borstel gemaakt van natuurlijk materiaal zoals zwijnenhaar, hout of bamboe. Vermijd het gebruik van metalen of plastic kammen en borstels, deze werken statisch haar juist in de hand.
  6. Slaap je op een satijnen kussensloop? Vervang deze dan voor zijde of bamboe. Dit zijn natuurlijke materialen en die zijn minder goed in het vasthouden van elektrische lading. Hierdoor heb je minder kans op statische elektriciteit in je haar.
  7. Misschien een schot voor open boeg, maar wees voorzichtig met hitte styling. Deze producten drogen je haar uit en we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: droog haar heeft meer kans om statisch te worden dan gehydrateerd haar.
  8. Vermijd producten met uitdrogende ingrediënten zoals bepaalde (niet natuurlijke) alcoholen, SLS en resorcinol. Ook zilvershampoo kun je om deze reden beter laten staan. Kies liever voor een tonende No-yellow mousse.
  9. Zorg voor een goede luchtvochtigheid in je leefomgeving. Zet bijvoorbeeld een bakje water op de verwarming. Niet alleen je haar, ook je huid zal je dankbaar zijn.
  10. Vermijd het dragen van synthetische kleding, wollen en nylon kleding. En draag je graag een muts? Spray hier dan een beetje haarlak in.

Statisch haar ontladen

Is je haar statisch geladen en wil je hier snel vanaf? Een droogtrommeldoekje kan uitkomst bieden. Deze doekjes die je normaal in de droogtrommel gooit ter voorkoming van een statische was, kun je ook gebruiken om je haar te ontladen. Wrijf met het doekje over je haar en je statische lokken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dit is uiteraard een kortetermijnoplossing dus vergeet ook zeker de tien tips hierboven niet om statisch haar te voorkomen.

 WECOLOUR haarverzorging

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!