Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Hoe kies je de beste conditioner voor beschadigd haar?

Ben je op zoek naar wat de beste conditioner voor je beschadigde haar is? In deze blog leggen we uit wat een conditioner voor je haar doet en waarom het gebruik ervan essentieel is, zeker voor jouw beschadigde haar. Daarnaast lees je hoe je de conditioner gebruikt en waar je op let bij het uitzoeken ervan.

Kenmerken van beschadigd haar

Naast dat je haar dan meestal niet zit hoe jij wil, heeft beschadigd haar nog andere nadelen. Je merkt bijvoorbeeld dat je haar:

Voldoende redenen om een goede conditioner te gebruiken!

Waarom zou (bijna) iedereen een conditioner moeten gebruiken?

Misschien gebruik je nog geen conditioner. Waarschijnlijk omdat je denkt dat dat niet nodig is. Maar als je je haar wast met shampoo, is het noodzakelijk om daarna een conditioner te gebruiken, ongeacht wat de conditie van je haar is.

Werking van shampoo

Om je haar goed te kunnen reinigen, zitten er in de meeste shampoo’s ingrediënten die vetten en verontreinigingen oplossen. Je kunt je vast wel voorstellen dat deze stoffen op je haar zelf een uitdrogende werking hebben. In dat geval wordt er te veel talg en olie, die van nature op je hoofdhuid en daardoor ook op je haar voorkomt, weggewassen. Gevolg is dat je haar droog en onprettig aanvoelt en van een beschermend laagje is ontdaan. Misschien heb je je haar weleens horen ‘piepen’ na het wassen.

Ontstaan en werking van conditioner

Vlak na het ontstaan van de eerste fabrieksshampoo’s zijn ook de eerste conditioners ontstaan. Daar ontstond direct behoefte aan, omdat deze eerste shampoos veel agressieve vetoplossers en schuimende ingrediënten bevatten die wel goed reinigden, maar het haar onaangenaam droog en onhandelbaar maakten.

Een conditioner voedt en hydrateert je haar en zorgt ervoor dat je haar lekker zacht en soepel aanvoelt. Je kunt dit vergelijken met het gebruik van gezichtscrème na het wassen van je gezicht met bijvoorbeeld een facewash of met zeep. Je huid trekt dan een beetje, wat onprettig aanvoelt. Je huid verzacht direct na het gebruik van een crème en is gehydrateerd en soepel. 

Ook zorgt een conditioner ervoor dat de haarschubben zich sluiten en mooi glad over elkaar komen liggen. Dit is van nature het geval, maar de schubben slijten in de loop van tijd en hebben te lijden onder het gebruik van hittetools en chemische behandelingen. Het haar wordt dan kwetsbaar en droog. Conditioners maken deze buitenste laag van je haar (de cuticula) weer mooi glad.

Door het sluiten van je haarschubben is je haar ook beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. 

Voordelen van het gebruik van een conditioner

Je haar voelt dus beter aan na het wassen en je haarschubben liggen mooi glad over elkaar heen, maar er zijn daardoor indirect nóg meer positieve effecten aan het gebruik van een conditioner voor beschadigd haar!

glans

Je haar glanst meer. Immers gladde oppervlakken weerkaatsen beter licht.

kleurbehoud

Poreuze oppervlakken absorberen het licht en ook UV- straling, waardoor kleurpigment eerder uit je haar verdwijnt. Zonde natuurlijk, helemaal als je je haar verft.

minder klitten

Als de haarschubben mooi glad over elkaar liggen ontstaan minder klitten, minder wrijving en dus ook minder beschadiging en haarbreuk. Je hebt minder moeite je haar te doorkammen of door te borstelen en in model te brengen, waardoor je ook weer meer schade aan je haar voorkomt.

Voortaan allemaal aan de conditioner dus! Maar hoe weet je in het geval van beschadigd haar nu welke conditioner je het beste kunt gebruiken?

Hoe kies je de beste conditioner voor beschadigd haar?

Je kiest een kwalitatief goede conditioner die geschikt is voor de conditie van jouw haar. Dit staat eigenlijk vrijwel altijd op de verpakking vermeld. De beste conditioner wordt dus bepaald door wat jouw haar nodig heeft. Is je haar beschadigd? Dan kies je voor een conditioner die geschikt is voor beschadigd haar. Deze geeft je haar wat meer voeding en bevatten vaak wat meer oliën. Prima voor jouw beschadigde haar natuurlijk! Maar als jouw haar niet beschadigd is, fijn of snel vet, dan kan deze conditioner te veel voor je haar zijn. Je haar kan dan vettig of slap ogen. Kies dan voor een ander soort conditioner.

Heb je krullen en zitten deze opeens niet meer goed in je haar? Dan kan dit ook het geval zijn. Kies dan voor een conditioner die minder zware voeding bevat of minder proteïne en ook zonder siliconen natuurlijk, daarover verderop meer. Heb je krullen, lees dan ook onze blog over de Curly Girl methode en 'Wat is poreus haar'.

Is jouw haar niet beschadigd maar wel gekleurd? Kies dan voor een conditioner specifiek voor gekleurd haar zoals WECOLOUR conditioner voor gekleurd haar. Deze bevat de juiste ingrediënten om te zorgen voor het behoud van jouw mooie kleurtje waardoor het minder snel vervaagt.

siliconen vermijden

Een iets duurdere conditioner bevat kwalitatief betere en dus duurdere ingrediënten. Deze hebben uiteindelijk wel echt een betere invloed op je haar. Zo kun je bijvoorbeeld siliconen beter vermijden. Wateroplosbare siliconen kun je wel zonder schadelijke bijgevolgen gebruiken

De siliconen die je het beste kunt vermijden zijn dimethicone, dimethiconol, cyclopentasiloxane, methicone, dimethicone, trisiloxane, trimethylsilylamodimethicone.

Conditioner aanbrengen

Welke conditioner je nodig hebt verschilt niet alleen per persoon, maar is ook afhankelijk van je haarlengte. Hoe langer je haar is, hoe ouder en meer beschadigd en hoe meer hydratatie en verzorging het nodig heeft. Je ziet dit terug in drogere en brozere lengtes terwijl dat bij de hoofdhuid bijvoorbeeld helemaal niet het geval is.

Korter haar

Als je haar kort is, is het waarschijnlijk gezond omdat het nog niet de kans heeft gekregen in de loop der jaren beschadigd te raken. Daarnaast word je haar gevoed doordat de olie en talg die door je haarschubben wordt aangemaakt je gehele haarlengte snel bereikt. Daardoor sluiten je haarschubben ook vanzelf weer.

Langer of krullend haar

Is jouw haar langer of gekruld, dan is dat meestal niet het geval: de natuurlijke talg en oliën dringen dan niet door tot (of hebben er meer tijd voor nodig door te dringen) in je lengtes en punten. Daar heb je dan ook echt een conditioner voor nodig. Helemaal omdat de lengtes van je haar ouder zijn en daardoor ook meer beschadigd zijn geraakt.

Breng de conditioner daarom alleen aan vanaf ongeveer je oren naar de lengtes. Dus zeker niet op of te dicht bij je hoofdhuid. Dit is namelijk niet nodig en kan je haar verzwaren of vetter laten ogen. 

Conclusie

Het gebruik van een goede conditioner neemt niet weg dat het natuurlijk belangrijk is dat je probeert te voorkomen dat je haar beschadigd raakt. Dit doe je door je haar zo zacht mogelijk te behandelen. Hoe je dat doet, lees je in verschillende WECOLOUR blogs zoals: beschadigd haar herstellen, wat kun je doen tegen droog haar, verzorging is de beste tip voor mooi haar.

We hopen dat we je een stukje op weg hebben kunnen helpen in je zoektocht naar de beste conditioner voor beschadigd haar.

 

Bekijk WECOLOUR conditioner

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!