Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

De meest gemaakte fouten bij het verven van je haar

De meest gemaakte fouten bij het verven van je haar hebben te maken met het kiezen van de kleur. Dit is vaak te donker, niet rekening houden met je huidskleur en het feit dat als je grijzer wordt, je haar dus lichter is dan vroeger. Iedere keer je hele haar verven is ook een die vaak genoemd wordt.

1. Help! Te donker!

Met stip op nummer één: de kleur valt te donker uit. Hoe een haarkleur precies uitpakt, is altijd afhankelijk van jouw eigen haarkleur, pigment en haarstructuur. Je kunt er dus helaas niet zomaar vanuit gaan dat jouw haar dezelfde kleur krijgt als op de afbeeldingen. Die zijn slechts ter indicatie. Daarom zie je ook op onze site bij iedere kleur meerdere foto's die qua kleur echt wel wat verschillen van elkaar. Een nieuwe kleur is altijd een optelsom van jouw eigen haar en de nieuwe haarkleur en soms valt een kleur donkerder uit.

Waardoor valt haarverf donkerder uit?
Je loopt risico dat je gekozen haarkleur donkerder uitvalt als je haar poreus is. Je haarschubben staan dan open. Het pigment uit de haarverf dringt dan heel makkelijk in je haar. Je haar is meestal poreus als:

Daarnaast zijn bij WECOLOUR haarverf veel gebruikte agressieve ingrediënten vervangen door mildere alternatieven. Zo bevat onze verf bijvoorbeeld veel natuurlijk pigment om zonder ammonia toch tot een goede dekking te komen. Soms kan een kleur daardoor donkerder uitvallen, vooral als je haar dus poreus is. Kies dus beter voor een kleurhoogte lichter als je een merk of bepaalde kleur voor het eerst gebruikt. Mocht het dan toch te licht zijn, dan kun je het wel altijd meteen donkerder verven. Bij WECOLOUR krijg je, als je niet tevreden bent over je kleur, kosteloos een advies en een nieuwe kleur om te proberen als je dat wilt!

Te donker haar lichter krijgen
Is jouw haar te donker uitgevallen? Wat vervelend, helemaal als je permanente haarverf hebt gebruikt. Geverfd haar kun je namelijk niet lichter verven. Wèl kun je de te donkere kleur er sneller uitkrijgen door je haar zo snel mogelijk een paar keer te wassen met een pasta van warm water met fijngemaakte vitamine C-poedertabletten. Werkt dit niet voldoende? Dan raden we je aan om ofwel geduld te hebben of naar je kapper te gaan. Lees over de vitamine C-methode en meer opties in onze blog over wat je kunt doen als je haar te donker is uitgevallen.

2. Bij je oorspronkelijke haarkleur blijven naarmate je grijzer wordt

Vaak verven mensen hun haar in de kleur die ze hadden voordat ze grijs werden. Logisch natuurlijk! En als je nog niet zo heel veel grijs haar hebt is daar ook helemaal niets mis mee. Maar naarmate je ouder wordt en je steeds grijzer wordt, verdwijnt er ook steeds meer pigment uit je huid. Je huidskleur wordt dan ook lichter.

Een lichtere kleur is natuurlijker
Een lichtere kleur in je haar staat vaak natuurlijker en minder hard naarmate je grijzer wordt. Een bijkomend voordeel is dat je uitgroei minder opvallend is met een lichtere kleur haarverf. Lees er meer over in onze blog welke haarkleuren staan het beste wanneer je grijs wordt

3. Een nuance kiezen die niet goed bij je past

Koele haarkleuren zie je nog steeds veel. Supermooi natuurlijk, maar koele kleuren staan niet iedereen goed. Andersom geldt natuurlijk ook dat warme kleuren niet iedereen staan.

Vaststellen van de ondertoon van je huid
Wil jij een echt koele of misschien juist uitgesproken warme haarkleur kiezen? Hou dan wel rekening met de ondertoon van je huid. Kijk om de ondertoon van je huid vast te stellen naar de huid van je gezicht. Zorg dat je voldoende daglicht hebt, je geen make up draagt en voer de volgende test(jes) uit.

Witte handdoek
Hou voor de spiegel een witte handdoek of wit t-shirt naast je gezicht. Ziet jouw huid er daarnaast roze, rood, paars of blauwachtig rood uit? Dan heeft jouw huid een koele ondertoon. Je kunt dan heel goed voor een van onze koele asnuances kiezen! Let wel op dat als je voor meer dan 50% grijs bent, een askleur misschien niet helemaal goed dekt. Meer informatie hierover vind je op de productpagina van de betreffende kleur onder het kopje 'Advies voor deze kleur'. Wil je wel een koele kleur maar is een askleur niet jouw ding? Mahoniebruin (5.5) is ook een koele kleur. Ziet jouw gezicht er juist vaal of gelig uit naast de witte handdoek? Dan heeft jouw huid juist een warme ondertoon en staan warme kleuren jou mooi. Zie je geen ondertoon? Grote kans dat jij dan een neutrale ondertoon hebt! Gefeliciteerd, jij kunt de warme én koele kleuren uit het kleurenspecrum heel goed hebben! Of weet je het nog niet zeker?

Polsen
Kijk dan naar de binnenkant van je polsen. Zie je duidelijk dat jouw aderen blauw zijn? Dan heb je een koele ondertoon. Lijken de aders meer groen? Dan heb je een warme gelaatskleur. Als je het niet duidelijk ziet, is de kans groot dat je een neutrale ondertoon hebt. 

Zilver of goud?
Er is nog een andere manier om te kijken of je een warm of koel huid- en haartype bent. In plaats van de witte handdoek, gebruik je nu een een vel aluminiumfolie (of een grijze of zilverkleurige doek). Daarna kies je iets dat een gouden kleur of in ieder geval warme kleur heeft. Als het zilver/grijze jou meer flatteert ben je het 'koele' type, als het goudkleurige papier jouw gezicht laat oplichten behoor je tot de warme ondertonen. Nog steeds niet duidelijk? Je bent dan misschien het neutrale type. Of lees voor de zekerheid ons blog Welke haarkleur past bij mijn huid, met handige video waarin kleurstyliste Helma alles duidelijk uitlegt. 

Filteren op seizoenstype
Als jij weet welke ondertoon jouw huid heeft, kun je ook nog iets verder gaan en vaststellen welk seizoenstype je bent. Als je dit weet, kun je de haarverfkleuren in onze shop ook nog eens heel makkelijk filteren op de kleuren die jou het beste staan. De blog welke haarkleur past bij mijn huid geeft ook nog veel tips hoe je er achter kunt komen welk seizoenstype jij bent en welke kleuren jou dan het beste staan.

Natuurnuance staat iedereen
Een natuurnuance is een kleurnummer waarbij na de punt na het eerste cijfer een 0 volgt als cijfer. Zoals bijvoorbeeld kleur donkerblond (7.0).  Wil jij verven met een zogenoemde natuurnuance? Die misstaan eigenlijk nooit, want deze passen bij alle types. Handig: het is dan dus niet nodig om te kijken of je een warm of een koel type bent en slaat nooit de plank mis.

4. Je haar steeds helemaal verven

Veel mensen verven hun haar telkens helemaal (dus ook de lengtes) als ze uitgroei hebben. Dit is echter niet nodig; je kunt ook een aantal keer tussendoor alleen je uitgroei verven. Je hebt voor je uitgroei geen hele verpakking haarverf nodig. Je kunt de (ongemengde) kleurcrème en activator die je over hebt twaalf maanden bewaren, een bijkomend voordeel! Maar let op: eenmaal gemengde kleurcrème en activator (haarverf) kun je niet bewaren en is maximaal een uurtje werkzaam.

Uitgroei bijwerken

Je hebt, afhankelijk van de lengte van je uitgroei,een vierde (vijftien gram) tot een halve tube kleurcrème (dertig gram) nodig. Deze meng je met hetzelfde gewicht aan activator; zie hiervoor ook de gebruiksaanwijzing. Je brengt de haarverf alleen aan op je uitgroei. Je laat dit twintig minuten inwerken en vervolgens verdun je de haarverf die nog in je bakje zit met een klein beetje warm water. Met dit mengsel kun je je lengtes opfrissen. Na vijftien minuten spoel je de haarverf eruit. Dit is 25 minuten bij de asnuances. Was je haar na het uitspoelen met een goede kleurshampoo en conditioner. Wil je je lengtes niet opfrissen, spoel de haarverf in je uitgroei dan na 35 minuten uit. Alleen voor onze asnuance is dit 45 minuten. 

Kijk eventueel naar ons instructiefilmpje over het verven van je uitgroei. Na twee à drie keer bijwerken van je uitgroei (of wanneer jij het nodig vindt) is het meestal aan te raden je haar weer helemaal te verven. Dit is afhankelijk van de kleur van je lengtes. De kleur vervaagt namelijk toch een beetje. Je haarkleur frist zo helemaal weer wat op èn krijgt een mooie glans.

Kleurstapeling en belasting van je haar
Als je telkens je haar volledig verft als je uitgroei hebt, is de kans groot dat je lengtes donkerder van kleur worden. Dit komt doordat het kleurpigment stapelt. Wordt jouw kleur ook wat te donker? Misschien is dit dan wel de reden en kun je ook eens proberen om alleen je uitgroei bij te werken. Beter voor je haar, een stuk duurzamer èn beter voor je portemonnee. 

5. Geen rekening houden met je eigen kleurhoogte

<Stel je voor; je verheugt je op je nieuwe haarkleur maar na het uitspoelen van de verf zie helemaal geen resultaat... Wat een teleurstelling! Meestal is de oorzaak dan dat de gekozen haarverfkleur te licht was. Om de kans te verkleinen dat een haarkleur niet goed uitpakt, hebben we de haarkleuradvies tool bedacht. Beantwoord de vragen over jouw haar en zie uit welke haarkleuren jij kunt kiezen.

Lichter verven
Met onze verf (en dit geldt ook voor de meeste andere merken) kun je ongeverfd haar, afhankelijk van de kleurhoogte, tot maximaal twee kleurhoogtes oplichten. Het gehalte aan waterstofperoxide is namelijk 6%. Alleen als je zwart of heel donkerbruin haar hebt (kleurhoogtes 1 tm 4) kun je het niet lichter verven.

Kijk dus eerst hoe licht of donker jouw natuurlijke haarkleur is, de zogenoemde kleurhoogte van je haar. Je kunt hiervoor het beste kijken naar plekken waar je haar (nog) niet door de zon is opgelicht. Dus aan de onderkant van je haar in je nek of bij je 'uitgroei'. Sommige mensen met langer haar kijken hiervoor naar de (ongeverfde) midenlengtes van hun haar. Haarkleuren (kleurhoogtes) worden weergegeven middels het eerste cijfer van het nummer van een haarkleur. Deze lopen van 1, zwart, tot en met 11, zeer lichtblond. Dit eerste cijfer staat voor deze kleurhoogte.

Hoeveel lichter kun je verven?
Stel je zit op kleurhoogte 5 en je haar is ongeverfd. Je kunt dan als je naar een lichtere kleur wilt verven, kiezen voor een kleurnummer beginnend met de 6. Van kleurhoogte 6 kun je hooguit naar een kleurhoogte 7, van 7 kun je naar kleurhoogtes 8, 9 en 11. Vanaf kleurhoogte 8 kun je oplichten naar kleurhoogtes 9, 10 en 11. Van kleurhoogte 9 kun je naar 10 en 11. Kies je een lichtere kleur, dan loop je het risico dat je er niets van ziet of dat de kleur te warm uitpakt.

Onze zeer licht asblond (11.1) licht wel tot en met drie kleurhoogtes op door de 9% waterstofperoxide. Deze kleur kun je kiezen vanaf kleurhoogte 8 of hoger (lichter) zit.

Kun jij niet genoeg oplichten met haarverf? Kijk dan eens of ons blondeermiddel iets voor jou kan zijn.

Donkerder verven
Wil je van blond naar donkerder? Dat is gemakkelijker te doen! Vanaf kleurhoogte 7 kun je als je wilt in 1x verven naar de zwart 1.0. Als jouw haar lichter is dan een 7, dus kleurhoogte 8 of hoger, zou je het beste in stapjes naar een donkerder haarkleur kunnen gaan. Kies dan eerst voor de bruin (5.0) en daarna verf je het zwart.

Je kunt in een keer vijf kleurhoogtes donkerder gaan, dus bijvoorbeeld van kleurhoogte 9 naar kleurhoogte 4. Let wel op als je geblondeerd haar iets donkerder wilt verven, dat veel donkerder kan uitpakken. Check daarvoor ons blog 'Geblondeerd haar verven waar let je dan op'.

Koper of rood verven
Heb jij licht haar en wil jij je haar naar één van de koper- (.4) of roodnuances (.6) verven? Dat kan hoor, maar let wel even op één dingetje. Als jij heel lichtblond haar hebt, gehighlight haar, geblondeerd haar of een witte of grijze uitgroei hebt, kan een koper- of  roodnuance daar heel fel op uitpakken. Denk echt aan zuurstokroze of brandweerauto rood!

Je krijgt wel een goed resultaat als je de warme rood-, of koperkleur mengt met de natuurtint in dezelfde kleurhoogte. Je moet dan uitgaan van minimaal een kwart de natuurkleur en dan driekwart de warme kleur. De mengverhouding voor de twee kleuren wordt dan dus 1:3 (warme kleur). Dan voorkom je al dat het roodeffect te heftig wordt op jouw lichtere haar. Je mag de mengverhouding ook veranderen natuurlijk, dus dat je bijvoorbeeld 1:1 doet. Dan neemt de warmte van de kleur wel af. Maar het is hierbij uiteraard natuurlijk net welk effect je zelf wilt (roder/warmer of neutraler). Voor de duidelijkheid:

Wil je meer weten over de mogelijkheden van het mengen van WECOLOUR haarverf? Lees dan onze blog houdbaarheid, bewaren en mengen van WECOLOUR haarverf.

De meest gemaakte fouten bij het verven van je haar

Wij hopen dat je deze fouten in ieder geval niet meer zult maken. Twijfel je nog of de kleur die je wilt wel kan op jouw haar? Probeer onze haarkleuradvies tool. En check het kopje 'Advies voor deze haarkleur' bij de productpagina van de kleur die je overweegt te kiezen. Heb je nog vragen? Kijk even bij onze veelgestelde vragen, onder het menukopje 'Help'. Of bij onze blogs onder het menuknopje 'Inspiratie'. Je kunt de blogs filteren op categorie om snel bij de juiste informatie terecht te komen. Gebruik de chat tijdens kantooruren, bel of stuur ons een e-mail. Wij helpen je heel graag zodat jij de meest gemaakte fouten bij het verven van je haar niet meer maakt maar straks kunt genieten van een prachtige, bij jou passende nieuwe haarkleur.

Kies jouw kleur

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!