Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Tips tegen dof en droog haar

Mooie, glanzende en gezonde lokken, dat willen we allemaal wel. Helaas is dit niet altijd voor iedereen weggelegd. Veel mensen hebben namelijk last van dof en droog haar. In deze blog geven we je tips om je haar weer te laten glanzen. Was je haar niet te vaak, spoel na het wassen je haar af met koud water, vermijd hitte, gebruik een hydraterend masker en masseer je hoofdhuid regelmatig.

Hoe ontstaat dof haar?

Er zijn verschillende redenen waardoor je haar dof en droog wordt. Haar dat snel dof wordt is vaak beschadigd door bijvoorbeeld het gebruik van hitte stylingstools, het (te veel) wassen met verkeerde shampoo, het zetten van een permanent, kou, wind, te veel zon of zeewater of een tekort aan voedingsstoffen. Door beschadiging sluiten je haarschubben niet meer goed op elkaar aan; zo kan het vocht makkelijker uit je haar ontsnappen. Hierdoor verliest je haar zijn glans en kan het droog en stug aanvoelen. Glanzend haar is namelijk een kwestie van gesloten haarschubben, deze liggen dan glad op elkaar. En licht reflecteert nu eenmaal beter op een glad oppervlak. Het resultaat: een glanzend effect!

Het hebben van dof en droog haar is ook vaak een teken van te weinig talgproductie. Onder je huid zitten je talgkliertjes, die talg produceren. Talg zorgt ervoor dat je hoofdhuid en haar soepel blijven. Door je handen, je borstel of kam wordt het door je haar verder verspreid waardoor je haar gezonder en minder droog wordt. Wanneer je te veel talg produceert, wordt het haar snel vet. Maar bij te weinig aanmaak van talg wordt je haar dof en droog. Hoeveel talg je afscheidt hangt af van meerdere factoren, waaronder erfelijkheid, hormonen, voeding, medicijngebruik, het hebben van een geïrriteerde hoofdhuid of het gebruik van verkeerde producten.

Wat kan je doen om je haar minder dof te maken?

Als je last hebt van dof en droog haar, is dat natuurlijk heel vervelend. Gelukkig zijn er genoeg tips om je haar weer te laten glanzen en om te voorkomen dat het nog meer beschadigd. We hebben ze voor het gemak even voor je op een rijtje gezet.

Vaak is het al genoeg om alleen je haar te spoelen met water. Als je je haar te vaak wast met een (agressieve) shampoo, haal je naast het vuil ook de natuurlijke oliën weg die je haar en hoofdhuid gezond houden. Ook kan dit een negatieve invloed hebben op de aanmaak van talg. Erg zonde dus! Kies wanneer je je haar wast, voor een zo natuurlijk mogelijke shampoo. Probeer eens de shampoo van WECOLOUR. Deze bevat geen sls, siliconen én parabenen. 

Wanneer je je haar wast met warm (niet te heet!) water, gaan je haarschubben openstaan en kan de shampoo diep binnendringen. Spoel na het wassen je haar met koud water om je haarschubben weer te sluiten. Zo houden ze als het ware de voedende ingrediënten van je verzorgende shampoo in je haar. Gebruik je na het wassen ook een conditioner? Ook dan is het verstandig om de koudwaterkraan open te draaien. 

Het is eigenlijk iets wat we allemaal wel weten: zo min mogelijk hitte stylingstools zoals de föhn, de styl- of krultang gebruiken. Dit droogt je haar namelijk erg uit en kan het beschadigen waardoor het dof wordt. Mocht je toch hitte willen gebruiken, zorg dan dat je haar beschermt is door bijvoorbeeld de Argan Silk voor het stijlen aan te brengen en zet de temperatuur van je föhn of stijltang op een lauwwarme stand.

Maar laat je natte haar het liefst zo veel mogelijk natuurlijk, zonder föhn, opdrogen. Probeer ook je haar niet droog te wrijven met een handdoek, dit kan het door de ruwe stof doen splijten! Dep je haar na het wassen of spoelen daarom voorzichtig droog met een katoenen T-shirt. Borstel of kam je haar, wanneer het nat is, ook nog niet door. Nat haar is namelijk extra kwetsbaar en kan daarom sneller afbreken. Wacht daarom even totdat je haar is opgedroogd. Kan je écht niet zo lang wachten, ontwar je haar dan voorzichtig door met een grove kam.

Gezond eten is natuurlijk erg belangrijk. Ook voor de gezondheid van je haar is het goed om wat extra te letten op je voeding. Zorg dat je genoeg vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals ijzer, zink en koper. Wanneer je voldoende gevarieerd eet, krijg je al snel alle voedingsstoffen binnen die nodig zijn. Voedsel wat je haar een boost kan geven zijn onder andere noten en zaden, vette vis, eieren, peulvruchten, groene groenten en volkoren producten.

Water drinken is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je haar. Je haar bestaat namelijk voor een deel uit water. Is je haar gedehydrateerd, kun je dat merken aan je gespleten puntjes en verliest het glans. Probeer daarom elke dag minstens 1,5 tot 2 liter water te drinken.  

Een goed haarmasker legt een beschermend laagje over je haar, zodat het mooi glad wordt en gaat glanzen. Zo ben je gelijk beschermd tegen beschadiging van bijvoorbeeld zonlicht of de föhn (mocht je die toch nog gebruiken ;-)).

Wanneer je je hoofdhuid regelmatig masseert, stimuleer je je talgproductie waardoor er meer talg aangemaakt wordt. Dit zorgt ervoor dat je haar minder dof en droog is. Ook door het borstelen van je haar krijgt je hoofdhuid een soort massage en wordt de talgproductie gestimuleerd. Zorg wel dat je je borstel regelmatig schoon maakt. Naast dat een massage goed is voor je talgproductie, wordt ook je bloedsomloop gestimuleerd, wat je haargroei bevordert. Een win-win situatie dus!

Conclusie

Haar dat beschadigd is door het bijvoorbeeld te veel te wassen, te veel hitte te gebruiken of door temperatuurwisseling is vaak dof en droog. Wie droomt er nu niet van het hebben van glanzende lokken? Gelukkig kun je dof haar met de juiste tips proberen tegen te gaan en voorkomen.  

 

Shop WECOLOUR haarverzorging

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!