Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Je haar verven of blonderen; wat zijn de verschillen?

Heb je je wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen haar verven en blonderen van je haar? Hoewel het allebei chemische behandelingen zijn om de kleur van je haar lichter te maken, houdt daar de overeenkomst op. Wij leggen je de verschillen stap-voor-stap uit zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Verven is beter voor je haar

Verven is minder belastend voor je haar dan blonderen. Dit komt doordat bij blonderen bijna alle bestaande kleurpigment in je haar wordt afgebroken. Dit kan jouw eigen natuurlijke kleurpigment of kleurpigment uit verf zijn. Je kunt je misschien voorstellen dat dit over het algemeen een agressiever proces is dan verven, waarbij niet al het bestaande pigment in je haar wordt afgebroken, maar vooral ook kleur wordt toegevoegd.

We leggen voor de duidelijkheid de werking van haarkleuring en blondering hieronder nog iets beter uit.

Werking tijdelijke haarkleuring

Tijdelijke haarkleuring (deze verdwijnt door wassen uit je haar waardoor je je natuurlijke haarkleur weer terugkrijgt) dringt niet of minder diep door in je haar. De kleurpigmenten bestaan uit grotere moleculen. Deze moleculen blijven op je haar liggen.

Bij semi-permanente haarkleuring zijn de moleculen kleiner waardoor deze tot in je haarschacht kunnen doordringen. Je kleurtje blijft hierdoor tot vijf wasbeurten zitten.

Werking permanente haarverf en blondering

Permanente blonde haarkleuring (haarverf) en blondeer of ontkleuring werken op een andere manier. Ze zijn allebei permanent; dit betekent dat je je eigen haarkleur niet meer terugkrijgt in je geverfde of geblondeerde haar. Zowel haarverf als blondering bestaat uit twee substanties die je moet mengen. De één is een ‘zuur’ en de ander een ‘base’ (meestal ammonia). Na mengen ontstaat een chemische reactie.

Als je het mengsel op je haar aanbrengt, zwelt dit op waardoor de werkzame stoffen diep kunnen indringen in de haarschors. Bij blondering wordt vervolgens het aanwezige kleurpigment verwijderd. Bij haarverf wordt in mindere mate pigment afgebroken en daarnaast kleurpigment toegevoegd.

Werking blondering

Bij blonderen voeg je meestal geen kleurpigmenten toe, maar breek je bestaande juist af. De melanine (kleurstoffen) in de haarschors wordt geoxideerd waardoor je kleurloos haar krijgt. De werkzame stof in blondeermiddelen is waterstofperoxide. Waterstofperoxide ontleedt in water en actieve zuurstof. De vrijkomende zuurstof zorgt voor het bleken. De concentratie waterstofperoxide in het blondeermiddel is bepalend voor de ontkleuring. De ontkleuring is groter naarmate de waterstofperoxide langer in contact is met het haar.

Bij blonderen worden de kleurpigmenten in het haar definitief afgebroken.

Schade aan je haar door blondering

Het blonderen van je haar kan ervoor zorgen dat je haar minder zacht aanvoelt. Dit komt doordat het 'bleken' van het haar de poreusheid en elasticiteit van het haar verandert. Als je haar poreuzer is, betekent dit dat de haarschubben meer open zijn en open blijven staan. Dit kan resulteren in gespleten punten en indien onbehandeld, kan je haar zelfs afbreken.

Een andere oorzaak van schade is dat wanneer de bleekchemicaliën de haarschacht binnendringen, ze ook de natuurlijke vetzuren afbreken, wat resulteert in een zwakkere haarstreng. Met de juiste verzorging en producten kun je wel de kwaliteit van je haar een stuk verbeteren na het blonderen. Ook kun je schade beperken door bepaalde producten, zoals bijvoorbeeld Colour Mask aan je blondering toe te voegen.

Hoeveel lichter kun je gaan?

Hoewel haarverf een stuk minder belastend is om je haar lichter te maken, is het met haarverf niet altijd mogelijk je haar (voldoende) op te lichten. Het kleurverschil dat je kunt behalen is dus bij haarverf een stuk subtieler. Heb je erg donker haar, dan ben je meestal aangewezen op blondering.

Met haarverf kun je namelijk, in het meest gunstige geval, maximaal vier kleurhoogtes oplichten. Hoe licht of hoe blond je je haar kunt verven is afhankelijk van vier dingen:

Twijfel je welke (blonde) haarverfkleuren haalbaar zijn op jouw haar? Doorloop de vragen over jouw haar in onze haarkleur adviestool. Vervolgens zie je hoe licht jij kunt gaan.

Inwerktijd

Bij haarverf is er een standaard inwerktijd vermeld op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing. Dat is makkelijk; de kleur is na de aanbevolen inwerktijd optimaal tot zijn recht gekomen en perfect geworden zoals de bedoeling is!

Bij blondering is er geen standaard inwerktijd. De inwerktijd is afhankelijk van jouw eigen haarkleur, haarstructuur en voorkeur. Je moet steeds tussendoor blijven checken of de kleur van je haar al naar wens is. Dan spoel je vervolgens zo snel mogelijk uit en was je je haar om de belastende blekende werking op te heffen. Volg hiervoor uiteraard de gebruiksaanwijzing.

Je weet dus niet van tevoren welke inwerktijd bij jou het mooiste resultaat geeft. En eigenlijk moet je daarom ook sneller werken, want blondering heeft meestal een kortere inwerktijd dan haarverf.

Daarnaast, omdat blondering een stuk belastender is voor je haar, is er wel een maximale inwerktijd. Ook geldt: hoe korter in je haar, hoe minder belastend.

Wel of niet blonderen?

Vraag je eerst af of je het gewenste resultaat ook kan bereiken met verf. Is dat haalbaar? Dan is het beter jouw gewenste kleur te verven.

Ben jij voor jouw haarkleur aangewezen op blondering? Stel dan eerst voor jezelf vast of jouw haar gezond genoeg is. Is jouw haar in een slechte conditie? Blondeer dan niet. Omdat de conditie van je haar door blondering (hoe 'zacht' ook) wordt aangetast, kan al beschadigd haar zelfs afbreken.

Wil je blonderen? Dan moet je wel zeker zijn dat je haar in goede conditie is. Is dit niet het geval, dan kan je jouw haar beter niet aan blondering blootstellen. 

Hoe weet je of jouw haar gezond genoeg is om te blonderen?

Waarschijnlijk kun je met het blote oog ook wel zien of je haar gezond is. Gezond haar:

Twijfel je nog? Test dan de mate van poreusheid van je haar. Neem een haar. Leg deze in een glas met water. Blijft de haar drijven? Dan is je haar in goede conditie. Zinkt je haar meteen naar de bodem? Het zinken van je haar duidt op sterk beschadigde lokken. Beschadigd en dus poreus haar kan meer vocht absorberen en zinken. 

Zorg ervoor dat je haar in een goede conditie is door het goed te verzorgen.

Het verschil tussen verven en blonderen

Er zijn dus veel verschillen tussen het haar verven en het blonderen van je haar. De werking, de inwerktijd en het resultaat zijn heel verschillend. Maar het grootste verschil tussen verven en blonderen is dat blonderen veel belastender is voor je haar, je moet dus goed weten wat je doet. En donker of gekleurd haar kun je niet lichter verven, dan moet je blonderen.

WECOLOUR haarverf

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!