Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Hoe kan het dat mijn haar uitvalt?

Haaruitval is een natuurlijk proces. Het is normaal om gemiddeld vijftig tot honderd hoofdharen per dag te verliezen. Verlies je veel meer haren per dag, dan is er vaak meer aan de hand. Een mogelijke oorzaak van overmatige haaruitval is stress of het gebruik van medicijnen.

Haaruitval door stress

Plotseling veel haar verliezen heeft vaak te maken met een heftige verandering in je lichaam. Denk aan een operatie, bevalling, crashdiëten of ernstige stress. Hierdoor worden je haren gedwongen om naar de rustfase te gaan. Zo’n twee maanden later zie je haar uitvallen. In deze conditie kan het haar letterlijk in bosjes uitvallen. Meestal begint direct na het uitvallen wel weer nieuw haar te groeien.

Medicijngebruik kan leiden tot haaruitval

Van een aantal medicijnen is bekend dat ze haaruitval kunnen veroorzaken:

1. de anticonceptie pil
2. antidrepressiva / bloedverdunners
3. chemoterapie

1. Anticonceptie pil
Wat is het verband tussen haaruitval en de pil? In de anticonceptie pil zit androgeen. Androgeen verlengt de telogene fase van het haar (dit is de laatste fase van de groeifase van haar). Waar normaal 1 op de 10 haren in deze fase zit, kan dit nu wel uitlopen naar heel het hoofd waardoor dunner haar ontstaat. Herken je dit? Vraag dan om een anticonceptiepil met lagere androgene dosis.

2. Antidepressiva / bloedverdunners
Antidepressiva hebben een nadelig effect op het haar. Een stof die in antidepressia, maar ook in bloedverdunners zit, veroorzaakt namelijk een beschadiging en verstopping van het haarzakje. Hierdoor is het haar sneller klaar met de groeifase en komt het eerder in de rustfase waarna het uitvalt. Is dit bij jou ook het geval? Overleg altijd met een huisarts.

3. Chemoterapie
Van deze behandeling is bekend dat het haaruitval kan veroorzaken (hoeft niet altijd het geval te zijn). Maar hoe komt dat precies? Chemoterapie is eigenlijk een verzamelwoord voor cytostatica. Cytostatica is een medicijn dat snel delende cellen vernietigt (kankercellen zijn snel delend), maar heeft als nare bijwerking ook goede, sneldelende cellen te vernietigen. Haren zijn snel delende cellen en daardoor kan chemoterapie als bijwerking haaruitval hebben. Als iemand stopt met een chemokuur gaat het haar vanzelf weer groeien. Soms groeit het gelijk weer, maar het kan ook maanden duren. De structuur en kleur van het haar kunnen wel anders zijn. Sommigen krijgen krullen of juist stijler haar dan voorheen. Het haar kan nog veranderen en later alsnog weer terugkeren als het oude haar. Of het haar nog veel verandert, heeft vaak ook te maken met eventuele hormoongevoelige medicijnen.

Haarwortelziekte kan ook de oorzaak zijn van haaruitval

Kaalheid op verschillende plekken van je hoofd kan ook veroorzaakt worden door alopecia areata, een haarwortelziekte. Men denkt dat het afweersysteem dan verstoord is door bijvoorbeeld een infectie of ziekte. Hierdoor produceert het lichaam afweersysteem stoffen die tegen de haarwortel zijn gericht. De haarwortel wordt ziek en valt uit. Het verloop van deze kaalheid is wisselend. Bij twee derde van de mensen treedt spontaan herstel op binnen een jaar. De haaruitval is in de meeste gevallen onschuldig. Soms kan het echter wijzen op het bestaan van onderliggende ziekten.

Dof, futloos of breekbaar haar?

In de meeste gevallen kun je dof en futloos haar verhelpen door beter voor je haar te gaan zorgen. Dus niet te vaak en te heet föhnen, blonderen en stijlen met agressieve cosmetica. Maak daarnaast gebruik van zachte haarverzorgingsproducten. Soms kan dof en futloos haar ook te maken hebben met een tekort aan bepaalde voedingstoffen. Je haar heeft proteïne, ijzer, omega-3 vetzuren, zink en vitamine A nodig om gezond te blijven. Kijk dus uit met extreme diëten. Dit kan een tekort aan voedingstoffen veroorzaken met als gevolg dof en breekbaar haar. In extreme gevallen kan dit ook de oorzaak zijn van haaruitval. 

Shop WECOLOUR haarverzorging

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!