Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Hoe snel groeit je haar?

Hoe snel groeit je haar nu eigenlijk? Je haar groeit ongeveer 1,25 centimeter per maand. Wil je je haar sneller laten groeien? Wat kan helpen is je haar niet te vaak wassen, maximaal twee keer per week, masseer je hoofdhuid, eet gezond en probeer stress te vermijden.

Haargroei per maand

Bij haar denken de meeste mensen alleen aan het haar dat je kunt zien. In de hoofdhuid zit echter het belangrijkste deel van je haar verstopt, het deel dat je haar laat groeien. Het haarfollikel (ook wel haarzakje genoemd) bevindt zich onder je hoofdhuid. Een haarzakje is vier tot zes millimeter lang. Elke zakje maakt één tot vier haren, waarvan elke haar ongeveer 0,1 millimeter groot is. Heel erg klein dus! Het haar groeit niet in individuele strengen, maar ontstaat vanuit de hoofdhuid in groepen van één tot vier en soms zelfs vijf of zes strengen. Je haar groeit ongeveer 1,25 cm per maand. Naarmate je ouder wordt, kunnen de haarzakjes de haren minder snel laten groeien of helemaal stoppen, wat helaas weer tot haaruitval en kaalheid kan leiden.

Fases haargroei

groeifase
Ongeveer 90 procent van je haar is actief aan het groeien. Deze groeifase, ook wel de anagene fase genoemd, kan twee tot acht jaar duren.

overgangsfase
Daarna begint de catagene fase; de overgangsfase tussen de groei- en rustfase. Tijdens deze fase stopt het haar met groeien en maakt het zich los van het onderhuidse bindweefsel (waar het zijn voedingsstoffen van krijgt). Deze fase duurt gemiddeld één tot twee weken.

rustfase
De rest van het haar is niet actief aan het groeien en is in de rustfase, de telogene fase genoemd. Deze fase duurt bij een gezonde hoofdhuid drie tot vijf maanden.

Hoeveel haren verlies je per dag?

Je verliest ongeveer honderd haren per dag. Dat klinkt misschien veel, maar dit is heel normaal. De aanwezigheid van veel meer haren in je borstel, op je kleding of in je doucheputje kunnen de eerste tekenen zijn van (overmatig) haarverlies. Onder invloed van zwangerschapshormenen valt je haar minder uit. Je krijgt dus een vollere haardos! Na de zwangerschap echter verlies je helaas deze haren wel weer helaas en verlies je dus tijdelijk meer haren.

Tip om je haar 'sneller' te laten groeien

Wie wil nou niet voller of langer haar? Helaas groeit je haar nooit zo snel als jij dat zou willen. Wij geven je wat tips om je haar sneller te laten groeien.

1. Behandel je haar met liefde; jouw haar sneller laten groeien kost moeite en tijd. Investeer in een voedende shampoo en conditioner. Sla ook dat haarmasker maar in, want ook dat heb je nodig de komende tijd :-). Check alle ingrediëntenlijsten op alcohol, omdat dit niet veel goeds doet voor je haar. De meeste soorten alcohol drogen je haar uit, maar sommige soorten, de vette alcoholsoorten zoals bijvoorbeeld Cetearyl alcohol doen dit niet.

2. Was je haar niet te vaak; je haar laten groeien betekent niet te vaak je haar wassen. Door het wassen gaan natuurlijke oliën verloren die goed zijn voor je haar. Deze oliën zijn nodig om je haar rustig en netjes te laten groeien. Elke dag je haar wassen is dus te veel. Het beste is om maximaal twee keer per week de shampoo uit de kast te halen als je wilt dat je haar sneller groeit.

3. Masseer je hoofdhuid zachtjes; dit zou de groei van je haar versnellen. Door de hoofdhuid te masseren stimuleer je de bloedsomloop waardoor essentiële stoffen naar het haarzakje gaan. Tegenwoordig zijn er massageborstels speciaal voor je haar te koop. Of het echt werkt om je haar te laten groeien, weten we dus niet, maar het is het proberen waard toch?! 

4. Masker; gebruik regelmatig een haarmasker om je haar gezond te houden. Een masker hydrateert je haar en doet je haar "als nieuw" aanvoelen, waardoor je weer zachte en mooie lokken krijgt. Je merkt dat het haar hierna een stuk sterker voelt.

5. Borstel je haar niet te veel; niet voor iedereen is dit een optie, want wat als je haar hebt dat snel in de klit raakt? Schaf dan een grove kam aan waarvan de tanden ver uit elkaar staan. Je haar laten groeien, betekent ook: er zoveel mogelijk afblijven. Als je jouw haar kamt of borstelt, begin dan onderaan en werk naar boven. Zo voorkom je dat je haar afbreekt en is je haar niet alleen lang, maar ook gezond en vol. Het gebruik van de juiste bortel of kam is ook van belang. 

6. Proteïne en vitamine D; ook voeding is erg belangrijk als je je haar sneller wilt laten groeien. Kies voor producten die veel proteïnen bevatten, zoals vis, eieren, fruit en groenten. Het is nog goed voor je huid ook! Dus je haar laten groeien doe je gewoon door gevarieerd en gezond te eten. Vitamine D, oftewel zonlicht, zorgt ook voor snellere haargroei. Dus pak die zonnestralen! Maar zorg wel dat je je haar goed beschermt in de zon. Probeer bijvoorbeeld eens Argan Silk van WECOLOUR. Zo bescherm je je haar tegen de UV-stralen en heb je de voordelen van natuurlijke vitamine D.

7. Sjaals en hoeden; een andere manier om je haar te beschermen is door het dragen van sjaals en hoeden. 's Nachts is een satijnen sjaal of kussensloop ideaal om je haar in topconditie te houden zonder dat er maar een puntje breekt of splijt. Je haar laten groeien en er fashionable uitzien is dus super makkelijk met een toffe sjaal of hoed. Extra goed excuus om even lekker te gaan shoppen binnenkort :-).

8. Koude douche; spoel je haar na het douchen na met koud water. Naspoelen met koud water helpt om de haarschubben te sluiten, wat vochtverlies, kapot haar en hitte schade voorkomt. Slechts 10 seconden spoelen is al genoeg. Dus wees niet bang voor een koude kreet - het kan een groot verschil maken.

9. Knip de puntjes; bij het laten groeien van je haar wil je natuurlijk zo min mogelijk naar de kapper. Maar af en toe een puntje knippen is wel belangrijk. Haarpunten gaan toch splijten en als je het goed bijhoudt, hoeft er ook niet veel geknipt te worden. Zo hou je je lange haar het mooist!

Extra liefde en aandacht!

Geef je haar dus wat extra liefde en aandacht, verzorg het met de juiste producten en je zal zien dat jouw haren in no time langer en voller zijn. Vergeet natuurlijk niet om regelmatig de kapper te bezoeken om de punten te laten knippen. Zo voorkom je gespleten puntjes en hou je je haar ook langer mooi. Enig nadeel van je haar sneller laten groeien is dat je wel sneller je uitgroei moet bijwerken. 

 

Shop WECOLOUR haarverzorgingsproducten

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!