Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Droog haar? Verwen je haar met deze DIY-haarmaskers

Ben je op zoek naar een natuurlijk middel tegen droog haar? Waarschijnlijk heb je al veel producten geprobeerd om van je droge haar af te komen. Een troost, je bent niet de enige op zoek naar een middel dat écht helpt. In deze blog lees je alles over hoe je aan droog haar komt en over natuurlijke middelen die helpen tegen droog haar.

Wat is droog haar?

Droog haar is een conditie van je haar en niet een haareigenschap waarmee je geboren wordt. Want droog haar is eigenlijk beschadigd haar. Het is niet mogelijk om droog haar echt te herstellen, want haar is immers geen levend materiaal. Wel kun je je droge haar helpen wat soepeler te worden door vocht en olie toe te voegen.

Opbouw van haar

Een haar bestaat uit drie lagen: de binnenste vezel genaamd de medulla, de middelste laag, de cortex en de buitenlaag, de cuticula. Wanneer je haar beschadigd raakt, gaan de schubben open staan, wordt het breekbaar, pluizig, raakt het gemakkelijk in de war en verliest het vocht en glans. Kortom, het wordt droog.

Droog haar mist vocht en oliën omdat dit door de beschadigde haarschubben niet vastgehouden kan worden. Je zult dus steeds opnieuw je haar moeten voorzien van vocht en vet om het soepel te krijgen en er zo ook voor te zorgen dat het niet verder beschadigt en uitdroogt.

Welke natuurlijke middelen kun je gebruiken voor je droge haar?

Droog haar is een veel gehoorde klacht en vandaar dat de winkels dan ook uitpuilen met producten die je droge haar herstellen. Maar droog haar (eigenlijk beschadigd haar) kun je helaas niet meer blijvend herstellen. Wat je wel kunt doen is je haar iedere keer weer hydrateren en behandelen, bijvoorbeeld met met natuurlijke olie. Natuurlijke oliën zijn vrij van schadelijke ingrediënten zoals minerale oliën en sulfaten.

Met natuurlijke olie maak je tijdelijk de cuticula glad zodat je haar handelbaar en soepel wordt en je haar er gezond uitziet. Omdat je de cuticula ook verzegelt met olie, voorkom je verdere beschadiging aan je haar.

Bij geverfd haar blijven de kleurpigmenten ook beter behouden in je haar. Je kleur loopt dan minder snel terug en je hoeft je haar daardoor minder vaak helemaal te verven. Lees ook de blog 'hoe kan je droog en beschadigd haar toch verven'.

Wat ook helpt tegen droog haar is regelmatig gespleten puntjes laten knippen zodat je haar niet verder splijt.

Soorten olie tegen droog haar

Van sommige plantaardige olie is bekend dat ze een goed werken tegen droog haar, die worden dan ook wereldwijd al eeuwenlang toegepast.

Je kunt olie op twee gangbare manieren gebruiken: kunt een heel klein beetje van de olie in je puntjes en lengtes masseren om je haar glad te maken of je gebruikt de olie als een masker, bij voorkeur onder een warme handdoek of heatcap.

Kokosolie

Volgens een studie uit 2005 zou kokosolie de enige olie zijn die echt in de haarvezels doordringt. Vaak vind je kokos als ingrediënt terug in producten voor kroeshaar. Het maakt je haar glanzend en het voelt daarna een stuk dikker aan. Gebruik wel 100% kokosolie en geen cosmeticaproduct.

Kokosolie bevat vochtinbrengende vitamine E, en is een natuurlijk verzachtend middel. Het vult de beschadigingen op in de buitenste haarlaag. Je haar oogt daardoor gladder en glanzender.

Masker van kokosolie voor je droge haar

Je kunt je haar één keer per week trakteren op een diep verzorgende behandeling van verwarmde kokosolie. Wrijf wat olie op kamertemperatuur tussen je handpalmen. Masseer het zachtjes in op je droge haar. Breng voornamelijk aan in de punten en bij de haarwortels. Wikkel een vochtige, warme handdoek om je haar. Tip: warm de vochtige handdoek even op in de magnetron. Laat de olie een half uur tot een uur inwerken op je haar. Spoel daarna grondig uit, was je haar zoals gebruikelijk.

Olijfolie

Ook olijfolie is een bekende in de haarverzorging. Olijfolie verzacht het haar en vult vocht aan. Gebruik wel alleen de extra vergine olijfolie zodat je zeker weet dat er geen chemische behandeling is geweest en de olie meer vitamines en voedingsstoffen bevat. Maak een masker zoals hierboven beschreven bij ‘masker van kokosolie’.

Amandelolie

Met grote hoeveelheden vitamine E staat amandelolie erom bekend het haar overall gezonder te maken. Als breuk een probleem is, kan amandelolie helpen om het haar minder vatbaar te maken voor gespleten punten. Als je een droge hoofdhuid hebt, werkt amandelolie heel goed en het ruikt heerlijk! Maak een masker zoals hierboven beschreven bij ‘masker van kokosolie’.

Jojoba olie

Deze olie gewonnen uit de zaden van een Amerikaanse struik is een geweldige leave-in-behandeling of een hydraterend masker. Er wordt ook gezegd dat jojoba olie de haargroei bevordert. Je kunt jojoba-olie ook mengen met je conditioner voor extra hydratatie zonder je lokken te verzwaren. Maak een masker zoals hierboven beschreven bij ‘masker van kokosolie’.

Castorolie

Castorolie wordt ook wel wonderolie, ricine -of ricinusolie genoemd. Het is een heel dikke olie met bijzondere eigenschappen: Castorolie bestaat namelijk voor meer dan 90% uit Ricinolzuur (een omega 9 vetzuur) en bevat omega 6 vetzuren èn vitamine E. Deze helpen het haar soepeler te houden waardoor het minder snel breekt en beschadigt.

Breng een klein beetje aan in de punten van je haar om je haar gladder te maken. Je kunt castorolie ook toepassen als een hydraterend masker. Castorolie bevat van nature Omega-9 vetten. Masseer de olie goed in op je hoofdhuid en laat intrekken. Door het inmasseren breng je de doorbloeding op gang en kunnen de werkzame stoffen nog beter worden opgenomen. Gebruik een warme handdoek of heat cap om de olie extra goed zijn werk te laten doen. Laat de castorolie vervolgens een paar uur zitten of laat het een hele nacht inwerken.

Pas op met een oliebehandeling en pas geverfd haar!

Heb je je haar net geverfd of een andere kleurbehandeling gegeven? Wacht dan een week met het uitvoeren van een intensieve oliebehandeling.

Maak je eigen shampoo

Gebruik één à twee keer per jaar een zelfgemaakte shampoo van aardappelmeel. Aardappelmeel? Ja echt! Aardappelen zitten boordevol vitamines en mineralen, waaronder vitamine B, C en ijzer, die helpen de haarlokken te versterken en haaruitval en haarbreuk te voorkomen. Je hebt hiervoor nodig ¼ kopje aardappelmeel, twee kopjes water en twee theelepels appelciderazijn. Doe het aardappelmeel in een pan, mix tot een gladde massa en laat het mengsel 15 minuten op laag vuur opwarmen. Haal van het vuur, voeg azijn toe tot het gemengd is en laat het afkoelen voor gebruik. Eenmaal afgekoeld, giet het in een flesje en gebruik het in plaats van traditionele shampoo. Masseer ook goed over je hoofdhuid.

Yoghurtmasker

Yoghurt, of eigenlijk het melkzuur in yoghurt, werkt als een bevochtiger. Het vertraagt ook het verlies van vocht in het haar. Yoghurt helpt de haarzakjes glad te maken en vocht vast te houden. Breng de yoghurt gewoon over het hele haar aan en laat het minimaal twintig minuten intrekken. Spoel uit en gebruik je gebruikelijke shampoo en conditioner en eindig met een spoeling met koud water voor een megaglans.

Masker van ei

Het is geen geheim dat eieren een gezonde bron van eiwitten zijn. Die zonnegele dooier is rijk aan gezonde vetten en vitamines en werkt echt hydraterend als het op het haar wordt aangebracht. Om nog maar te zwijgen over de aminozuren in eieren die helpen om je lokken glad, gevoed en zelfs beschermd te houden tegen beschadiging door de zon en vervuiling. Voor droog haar gebruik je het hele ei, zowel het wit als de dooiers, om het haar te hydrateren en te versterken.

Voor kort haar zou één ei voldoende moeten zijn, en voor langer haar, probeer twee tot drie eieren te kloppen of totdat het hele haar bedekt is. Laat het twintig tot dertig minuten intrekken en spoel het uit met koud tot lauw water voor het wassen. Gebruik geen warm of heet water want dan stolt het ei in je haar. Aangezien te veel eiwitten mogelijk schadelijk kunnen zijn voor het haar, raden we aan dit masker niet vaker dan een of twee keer te gebruiken een maand.

Naspoelen met koud water

Als laatste natuurlijke middel tegen droog haar geen behandeling maar een laatste goede tip. Heb je je haar gewassen? Spoel je haar de laatste spoeling na met koud water. Volgens haarstylisten is spoelen met koud water een bewezen remedie om haarbeschadiging te stoppen. Het koude water sluit de haarschubben waardoor je vocht binnenhoudt en je haar beter beschermd is.

Probeer deze natuurlijke middelen tegen droog haar eens uit, wie weet zit de gouden tip er voor jou bij!

Shop haarverzorging

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!