Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Hier let je op bij het kiezen van een shampoo voor vet haar

Hoe fijn het ook zou zijn; we helpen je meteen uit de droom: er bestaat helaas geen wonder shampoo voor vet haar die altijd voor iedereen werkt. Daarnaast is de meeste shampoo tegen vet haar vaak agressief en enkel gericht op het direct bestrijden van van vet haar maar zonder blijvend resultaat. De onderliggende oorzaak wordt dus niet aangepakt. In tegendeel: door agressieve shampoo wordt je haar steeds vetter. 

Voordat je dus de oplossing zoekt in een mogelijk agressieve shampoo voor vet haar is het aan te bevelen om dit blog te lezen zodat je (hopelijk!) voor langere tijd van vet haar verlost bent.

Wat is vet haar?

Je hoofdhuid produceert talg om de huid soepel te houden. Ook zorgt talg ervoor dat de haarfollikels beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf, waardoor er een gezonde haar kan groeien. Talg houdt dus je hoofdhuid en je haar gezond en soepel.

Maar soms is de balans weg en produceert je hoofdhuid te veel talg, wat erin resulteert dat je haar te snel vet wordt. De meeste mensen ervaren na een aantal dagen een vettig laagje, dit is vrij normaal. Andere hebben een paar uur na het wassen alweer vet haar. En dat is wel heel vervelend natuurlijk.

Gebruik geen agressieve shampoo voor vet haar

Als je haar snel vettig wordt, gebruik je misschien niet de juiste shampoo. Vaak wordt een agressieve shampoo gebruikt omdat je haar daar lekker schoon van wordt. Alle talg en olie zijn dan verdwenen. Maar helaas is dit van korte duur.

Ook bevatten veel goedkopere shampoo's laagwaardige siliconen. Je haar voelt dan lekker zacht aan. Maar wat deze ingredienten eigenlijk doen, is een laagje om je haar leggen. Je haar verzwaart en de haarschubben verstikken. En door dit laagje om je haar wordt je haar ook weer sneller vet. Gebruik daarom in plaats van shampoo van de drogist liever producten van echt goede kwaliteit die geen residu achterlaten op je haar. Vraag ernaar bij je kapper of kijk in onze haarverzorgingsshop.

sulfaat- en silicoonvrije shampoo

Sulfaten, zoals ammonium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate en sodium lauryl sulfate, zijn agressieve ontvetters die de hoofdhuid aantasten en de haren uitdrogen. Een alternatief voor sulfaten in shampoo’s zijn cocamidopropyl betaïne, sodium c14-16 sulfonate en sodium coco-sulfate. Ondanks dat hier wel ‘sulfate’ in staat zijn dit milde reinigers afkomstig van bijvoorbeeld kokosvetzuur. Siliconen, zoals dimethicone, kunnen ook in shampoo’s verwerkt zitten. Deze leggen een zijdezacht laagje over de haren en hoofdhuid, waardoor je haar zacht en glanzend aanvoelt. Echter, is dit een chemisch laagje die om jouw haren en hoofdhuid heen komt te zitten en ophoopt. 

Meer over sulfaten weten? Check ook ons blog 'wat zijn parabenen en sulfaten'.

Je wast je haar te vaak met agressieve shampoo

Ook het te vaak wassen van je haar is vaak de oorzaak van vet haar. Hoe vreemd het ook klinkt; je haar te veel wassen en daarbij een agressieve shampoo gebruiken is vaak juist de boosdoener. Een agressieve shampoo met sulfaten wast inderdaad heel goed het vet weg uit je haar en dat lijkt natuurlijk de oplossing te zijn. Maar als je je haar te vaak wast, en zeker als je een te agressieve shampoo gebruikt, ontdoe je je hoofdhuid van zijn natuurlijke oliën. Je verwijdert op deze manier alle talg van je hoofdhuid. De talgklieren krijgen daardoor het signaal dat de huid ‘droog’ is en er weer talg aangemaakt moet worden. De productie van nog meer talg wordt dus juist gestimuleerd door te vaak te wassen en te wassen met agressieve shampoo. Je haar wordt dan heel snel na het wassen alwéér vet. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Het is gezonder voor je hoofdhuid om je haren om de drie à vier dagen te wassen, echter je hoofdhuid moet wel wennen aan de nieuwe routine. Je kunt het wassen langzaam afbouwen, door eerst een aantal weken om de dag te wassen. Laat er vervolgens steeds een dag langer tussen. Uiteindelijk zal jouw hoofdhuid je dankbaar zijn en op lange termijn minder talg produceren.

Haar wassen uitstellen

Het is dus heel belangrijk om je haar minder vaak te wassen. Dat kan heel lastig zijn! Voel je je absoluut niet comfortabel met je vette haar tussen de uitgestelde wasbeurten door? Probeer het toch vol te houden!

camoufleren

Camoufleer je vette haar bijvoorbeeld door je haar niet los maar bijvoorbeeld half omhoog te dragen. De dag erna als het dus nog wat vetter is, kun je een vlecht maken en de dag daarna een knotje bijvoorbeeld. Ook is de ponytail baseball cap helemaal trendy op dit moment. Superleuk ook voor in de zomer!

Bij kort haar kun je door middel van bijvoorbeeld een boho stijl brede haarband, een trendy haarband met ijzerdraad of een hoed je vette haar verbergen.

droogshampoo

Soms kun je ook een heel klein beetje droogshampoo gebruiken bij je haaraanzet om het er iets minder vet uit te laten zien. Hier zijn de meningen echter over verdeeld. In meeste droogshampoo’s zitten synthetische toevoegingen zoals alcohol en parfum. Deze ingrediënten drogen de hoofdhuid en de haarschacht uit, zorgen voor verstoppingen van de poriën en irriteren je hoofdhuid. En een ongezonde hoofdhuid betekent overmatige talgproductie. Het beste is dus om toch gewoon even geduld te hebben, geen droogshampoo te gebruiken en je vette haar voor een paar weken de kans te geven de balans te herstellen. Of een droogshampoo van goede kwaliteit te gebruiken.

De juiste shampoo voor vet haar

Waar moet je nu op letten als je een shampoo voor vet haar zoekt? Het beste is te kiezen voor een shampoo van goede kwaliteit die goed reinigt en tegelijkertijd zacht is zodat je haar gezond blijft, zoals bijvoorbeeld WECOLOUR shampoo of een andere shampoo van goede kwaliteit, bijvoorbeeld shampoos die ze bij kappers verkopen. Ook heel mild voor je hoofdhuid is Dark Bamboo, een milde reinigende treatment op basis van witte klei. Als je vet haar hebt, is het ook essentieel om het haar goed te wassen. Het beste kun je twee keer wassen. Zorg ervoor dat je het tot een gelijkmatig schuim op de hoofdhuid aanbrengt. Spoel ongeveer 30 seconden langer uit dan je denkt dat nodig is, zodat al het product er echt uitspoelt.

Shampoos en conditioners met zware vochtinbrengende ingrediënten zoals kokos- en arganolie zijn niet geschikt voor vet haar. Het is beter om een sulfaatvrije shampoo en conditioner te gebruiken die alleen lichte, volledig natuurlijke ingrediënten bevat. Spoel je haar na het wassen uit met lauw water in plaats van warm water. Dat vermindert de talgproductie en sluit je haarschubben, wat voor een mooie glans zorgt.

Twee shampoos gebruiken

Wat ook wel zou kunnen helpen: als je lang(er) haar hebt, is de aanzet misschien wel vet, maar bij langer haar de puntjes en lengtes vaak niet. Maar wel gebruikt iedereen dezelfde shampoo voor aanzet en de lengtes en puntjes. Was je haaraanzet en de punten met een andere shampoo. De aanzet kan dan met een goede shampoo voor vet haar gewassen worden en de drogere lengtes met bijvoorbeeld een verzorgende shampoo.

Ingrediënten shampoo voor vet haar

Vaak bevatten shampoo's voor vet haar de volgende ingredienten:

houtskool

Houtskool helpt overtollige olie in de hoofdhuid te absorberen.

tea tree oil

Tea tree olie heeft anti-gist en antimicrobiële eigenschappen die vaak geassocieerd worden met vet haar.

salicylzuur 

Salicylzuur kan helpen overtollige schilfers en keratine op de hoofdhuid te verwijderen. Toch is het mild genoeg voor mensen met een gevoelige hoofdhuid, zelfs voor degenen met korstjes van plukken of krabben. 

Ook zie je de volgende ingrediënten vaak terug die de balans op je hoofdhuid terugbrengen en je hoofdhuid tot rust brengen: pepermunt, groene munt en rozemarijnolie, wijnazijn, om een geïrriteerde hoofdhuid te temmen, de olieproductie in balans te brengen en de gezondheid van uw haar te herstellen in slechts een paar wasbeurten.

Do's bij vet haar

 
stylingproducten vermijden

Verminder het gebruik van haarproducten zoals wax, gel, mousses en haarlak, of zorg ervoor dat je milde producten kiest zonder siliconen en uitdrogende alcoholen. Producten in sprayvorm bevatten vaak agressieve chemicaliën die de gezondheid van je hoofdhuid aantasten. Dit werkt irriterend, waardoor de talgklieren meer talg aanmaken. Wax, gel en mousse vormen een vettig laagje dat langzaamaan naar de hoofdhuid smelt. Ook dit maakt de haren vet en maakt het lastig om je haren om de drie à vier dagen te wassen. Gebruik je wel wax, omdat je kort haar hebt bijvoorbeeld? Spoel dan je haren alleen uit met water en was je haar echt met shampoo slechts om de drie à vier dagen. Bovendien kunnen de verkeerde stylingproducten zoals haarlak, gel en mousse dun, slap haar ook vetter doen lijken, dus vermijd deze producten waar mogelijk als je van je vette haar af wilt.

Conditioner (silicoonvrij) en masker alleen in de puntjes en lengtes aanbrengen

Breng altijd na het wassen met shampoo een conditioner aan, dit is heel belangrijk om je haarlengtes gezond te houden en voorkomt beschadiging. Zorg er wel voor dat je conditioner of haarmasker alleen in je drogere lengtes en puntjes aanbrengt. Conditioner bevat stoffen die je haren voeden. Dit is goed voor de drogere lengtes van je haar. Maar kan je hoofdhuid vetter maken. Breng conditioner aan vanaf ongeveer ter hoogte van je oren naar beneden. Vermijd ook siliconen in je conditioner, zoals dimethicone.

zo min mogelijk je haar/hoofdhuid aanraken

Zit zo min mogelijk aan je haar en hoofdhuid. Probeer ook minder te kammen en te borstelen. Met het aanraken van je hoofdhuid stimuleer je namelijk de doorbloeding en talgproductie op je hoofdhuid. 

zorgen voor schone borstels en kammen

Zorg voor schone borstels, kammen en andere tools die je voor je haar gebruikt. Maak deze regelmatig schoon met behulp van een bakje lauw water met soda daarin opgelost.

zorg voor een schoon kussensloop

Verschoon ook je kussensloop iets vaker. Vaak hoopt hier vet uit je huid, bijvoorbeeld afkomstig van huidverzorgingsproducten in op. En vet uit je haar. Dit maakt je haar vetter.

Niet doen: huis tuin en keukenmiddeltjes

Soms kom je de raarste tips tegen tegen vet haar. Wij kwamen bijvoorbeeld tegen je haar te wassen met Dreft en nog meer tips die niet helpen tegen vet haar en je haar alleen maar schade berokkenen. Niet doen dus.

Hormonen

Pas bovenstaande tips een aantal weken toe. Zie je geen of niet voldoende verbetering? Dat kan, er is dan een andere oorzaak van je vette haar dan te vaak wassen met een agressieve shampoo. Dan is de oorzaak van je vette haar vaak te vinden in hormoonschommelingen. Zo kan je hoofdhuid meer talg produceren tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap of overgang. Hier hebben bovenstaande tips helaas geen invloed op. Het enige dat je dan nog kunt doen is blijven wassen met een goede shampoo specifiek voor vet haar. Lees voor nog meer tips ook ons blog over vet haar.

Samenvattend: Wil je op een gezonde manier blijvend van je vette haar afkomen? Laat het dan zoveel mogelijk met rust en was het niet te vaak. En gebruik een shampoo voor vet haar van goede kwaliteit.

 

WECOLOUR haarverzorging

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!