Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Wat doet een conditioner voor je haar?

Waarschijnlijk gebruik jij ook een conditioner in je haarroutine. Maar waarom gebruiken we eigenlijk een conditioner? En is dit wel echt nodig? In deze blog leggen we je uit wat conditioner is, wat een conditioner voor je haar doet en op welke ingrediënten je kunt letten bij het kiezen van een conditioner. 

Wat is conditioner?

Conditioner is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je haar. Een conditioner is vaak een spoeling die je over het algemeen na het wassen van je haar gebruikt. Een shampoo reinigt je haar (van talg, stylingresten, vuil, etc.) en zet daarnaast je haarschubben open (vooral wanneer deze sulfaten bevat). Zo kan het haar goed worden gereinigd en kunnen de verzorgende en voedende stoffen van de shampoo diep in het haar doordringen. Een conditioner geeft je haar extra verzorging en sluit vervolgens de haarschubben weer. Gebruik je geen conditioner, dan blijven je haarschubben door het wassen openstaan. Zo kunnen de verzorgende bestanddelen ontsnappen en ook wanneer je je haar verft, kan de kleur sneller vervagen.

Wat doet conditioner?

Het gebruiken van een conditioner biedt verschillende voordelen voor je haar:

Wat is het verschil tussen een conditioner en een haarmasker?

Een haarmasker sluit, net zoals een conditioner dat doet, ook de haarschubben na het wassen. Toch is er duidelijk verschil tussen een conditioner en een haarmasker. Het meest opvallende verschil is de textuur. Een haarmasker is namelijk vaak een stuk dikker dan conditioner; dit ligt voornamelijk aan de hoeveelheid water in het product. Haarmaskers zijn een stuk geconcentreerder doordat deze een lager percentage water bevatten. Hierdoor kan een haarmasker dieper in het haar binnendringen en het haar nog meer hydrateren en voeden dan een conditioner. Daarnaast legt het net als een conditioner een beschermlaagje om je haren heen, om gespleten haarpunten en beschadiging te voorkomen. Het is daarom niet nodig om na het wassen van je haar een conditioner én een haarmasker te gebruiken; één van deze producten is voldoende. 

Een haarmasker gebruik je over het algemeen niet vaker dan één keer per week, in tegenstelling tot de conditioner die je na elke wasbeurt aanbrengt. Dit komt omdat een masker je haar kan verzwaren en het daardoor bij overmatig gebruik niet meer mooi in model blijft zitten. 

Hoe gebruik je een conditioner?

Een conditioner masseer je over het algemeen in je haar na het wassen met shampoo. Doe dit wel alleen in de punten van je haar. Als je het op je hoofdhuid of haarwortels aanbrengt, kunnen je haarzakjes namelijk verstoppen en wordt je haar sneller vet.

Het is belangrijk om het water zo veel mogelijk uit je lokken te knijpen na het wassen, voordat je de conditioner aanbrengt. Zo kan de conditioner beter zijn werk doen en kunnen de ingrediënten goed opgenomen worden in het haar. Over het algemeen is twee minuten voldoende om je conditioner in te laten trekken, maar het kan verschillen per merk en type. Lees daarom goed wat er op de verpakking van je conditioner staat aangegeven. Je kunt conditioner na iedere wasbeurt gebruiken.

Te vermijden ingrediënten in conditioner

Met een groot aanbod aan conditioners in de winkels en online, is het misschien lastig om een conditioner uit te kiezen. Let daarom goed op de samenstelling en ingrediëntenlijst van het product. Vermijd ingrediënten zoals siliconen en sulfaten in je conditioner. Deze laten je haar gladder, zachter en gezonder ogen, maar hebben op lange termijn negatieve gevolgen voor je haar. 

Siliconen in conditioner
Siliconen kun je zien als een soort vloeibaar plastic. Ze leggen als het ware een beschermlaagje om je haar heen. Dit maakt je haar zachter, gladder en beter doorkambaar. Er zijn wateroplosbare en niet-wateroplosbare siliconen. De naam zegt het eigenlijk al: wateroplosbare siliconen kunnen worden verwijderd met water. Niet-wateroplosbare siliconen daarentegen, was je niet makkelijk uit je haar. Daar heb je namelijk een agressieve shampoo voor nodig en die wil je juist vermijden. Gebruik je geen agressieve shampoo, dan krijg je als het ware een 'build-up'. Dit betekent dat er meerdere laagjes siliconen opbouwen in je haar waardoor het zwaar en futloos kan worden. Vooral wanneer je krullend haar hebt, kan dit een echte boosdoener zijn. Ook kunnen verzorgende ingrediënten je haar niet meer bereiken.

Let bij de ingrediëntenlijst op de volgende termen: Behenoxy dimethicone, Cetyl dimethicon, Cetearyl methicon, Propyl dimethicon, Stearoxy dimethicone, Stearyl dimethicon en Polydimethylsiloxaan. Dit is een greep van alle verschillende siliconen die er zijn. Je herkent siliconen meestal aan woorden die eindigen op -cone, -conol of -siloxane.

Sulfaten in conditioner
Sulfaten worden vooral gebruikt in was- en reinigingsmiddelen, maar ook in conditioner komt dit weleens voor. Ze lossen heel goed vetten en oliën op, maar ook de natuurlijke talg en oliën die je haar en hoofdhuid nodig hebben worden hierdoor verwijderd. Hierdoor kun je last krijgen van een droge, jeukende of geïrriteerde hoofdhuid. Ook kan je haar uitdrogen en sneller beschadigen.

Let bij de ingrediëntenlijst op de volgende termen: SLS (Sodium Lauryl Sulfaat), SLES (Sodium Laureth Sulfaat), ALS (Ammonium Lauryl Sulfate) en ALES (Ammonium Laureth Sulfate). Je herkent sulfaten meestal aan woorden die eindigen op -ate.

Parabenen in conditioner
Parabenen zitten in veel cosmetische producten (waaronder in conditioners) en hebben heel goede conserverende eigenschappen waardoor producten dus lang houdbaar zijn. Toch zijn er weinig stoffen die zo'n negatieve associatie opwekken als parabenen. Zo zijn parabenen enige tijd negatief in de media geweest, waarbij parabenen in verband zijn gebracht met het ontstaan van borstkanker. Onterecht, volgens KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter geen enkel verband tussen het gebruik van parabenen in cosmetische producten en borstkanker. Parabenen hebben dus niet zo zeer effect op de conditie van je haar, maar toch kan het wellicht niet helemaal een prettig gevoel geven. 

Let bij de ingrediëntenlijst op de volgende termen: Methylparaben, Ethylparaben, p-Propylparaben, Isobutylparaben, n-Butylparaben en Benzylparaben. 

WECOLOUR conditioner: zonder siliconen, parabenen en sulfaten

De conditioner van WECOLOUR bevat geen siliconen, sulfaten, parabenen en microplastics en is speciaal ontwikkeld om geverfd haar extra te verzorgen en de kleur langer mooi te houden. De conditioner hydrateert, voedt en brengt het haar na het verven weer in balans. De conditioner is erg geconcentreerd, waardoor je er weinig van nodig hebt en er dus langer mee kunt doen. 


WECOLOUR conditioner

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!