Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Wat is een astint voor kleur? De theorie achter het kleuren van haar

Astinten worden vaak gebruikt om een oranje tint te onderdrukken. Een astint is een koele tint. En dit kan een heel klein beetje blauw lijken en is ook matter dan bijvoorbeeld een natuurtint of warme kleur. De astinten worden ook vaak gekozen door mannen.

Wat is een astint voor kleur?

Om te begrijpen wat een astint voor kleur is, gaan we iets dieper in op de theorie achter het kleuren. De primaire kleuren zjin rood, blauw en geel. Als je deze kleuren met elkaar mengt, krijg je de kleuren, groen, oranje en paars. Dit worden ook wel de secondaire kleuren genoemd. Astinten worden vaak gebruikt om een oranje tint te onderdrukken. Heb je van jezelf veel warmte in je haar, dan herken je dit wel. Na het kleuren zie je dat je haar een oranje gloed heeft. De kleurencirkel laat zien dat tegenover elkaar staande kleuren elkaar neutraliseren. Oranje en blauw staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Blauw neutraliseert oranje. Omdat het blauw bevat is het dus een koele kleur. Hoe donkerder de askleur, hoe duidelijker het baluw te zien is. Onze 4.1 as donkerbruin heeft dus ook een blauwige gloed. 

De kleurencirkel in gebruik om te kleuren

Kleuren kunnen worden ingedeeld in warme en koele kleuren (tonen). Kleuren met een warm kleurkarakter vallen meestal in de gele, oranje en rode helft van de kleurencirkel. Kleuren met een koel kleurenkarakter vallen meer in de groene, blauwe en paarse helft. Dit zie je ook terug in de gezichtskleuren van mensen.

Als iemand een warme gezichtskleur heeft, heeft de huidskleur een gele, rode of oranje ondertoon. Dan passen warme tinten (dus goud = geel, oranje = koper) beter bij jou. Heb jij (zoals 70% van de Nederlanders) een koele gezichtkleur met een blauw/rossige ondertoon? Dan staan koele (as)tinten je prachtig.

Kleuren worden ingedeeld in nummers. De donkerste kleur is 1, zwart. Hoe hoger het eerste kleurnummer, hoe lichter de kleur. Bij WECOLOUR is 13,95 de lichtste kleur. Na de punt staat ook een cijfer. Dat is het tweede getal van de kleur en dat bepaalt of de kleur warm of koel is. Zo is een .1 altijd een astint omdat hier blauw aan toegevoegd is. De .3 is een goudtint (geel toegevoegd), bij .4 zit wat meer oranje (rood en geel, wordt koper) en zo kun je doorgaan. Zo kun je ook altijd jouw eigen kleur maken, als er bij de kleuren van WECOLOUR niet de gewenste kleur zit.

Een astint is dus een koele kleur, met een blauwe ondertoon, die ervoor zorgt dat jouw haar niet oranje of warm wordt. De astinten hebben wij in 7 verschillende kleuren van donkerbruin tot blond. Daarnaast hebben wij ook een kleur met extra as. De Extra as lichtblond (10.11). En een astint waar een beetje goud door zit. Dit is de Zand lichtblond (9.13) en wordt meer een zandkleur.

Hoe bepaal je jouw eigen kleur

Het is een groot verschil of je uitgaat van gekleurd haar of ongekleurd haar. Ongekleurd haar heeft een natuurpigment, terwijl gekleurd haar een kunstmatig pigment heeft. Gekleurd haar kun je niet lichter verven, tenzij je het eerst ontkleurt. Ontkleuren staat ook wel bekend als blonderen en wordt gebruikt om pigment op te lichten, te verwijderen en te verzwakken. Dus is je haar kunstmatig gekleurd, kies dan altijd een kleur in dezelfde kleurhoogte of donkerder, een lichtere kleur gaat niets doen met jouw huidige haarkleur.

Je natuurlijke eigen kleur is eenvoudig vast te stellen. Afhankelijk van het product dat je gebruikt kun je dit haar wel oplichten (dus lichter kleuren of donkerder) met onze haarverf. Bij al onze kleuren zit 6% waterstofperoxide, waarmee je 1-2 tinten lichter kunt gaan. Wil je nog lichter dan hebbben we ook een Zeer licht asblond (11.1). Hier zit 9% waterstof peroxide bij en daarmee kun je tot 3 tinten oplichten. Eventueel kunnen we deze met een activator van 12% opsturen zodat de kleur tot 4 tinten op licht. Onze haarkleur advies tool helpt je om de keuze te maken.  

Extra aandachtspunten bij astinten

Naast de kleurhoogte is het ook belangrijk om te kijken naar de textuur (dikte) en poreusheid van het haar. Deze hebben namelijk effect op de kleuropname en inwerktijd. Dik haar voelt aan als wol, medium als katoen en fijn haar als zijde. Wanneer jouw haar blijft haken, er dof uitziet of moeilijk te hanteren is, kan dit betekenen dat het haar beschadigd is. Poreus haar wil zeggen dat het haar geen vocht kan opnemen doordat de haarschubben open staan. Beschadigd en fijn, poreus haar zuigt verf meer op dan dik haar en het haar laat de kleur ook weer sneller gaan. Hoe gezonder je haar, hoe beter de verf pakt en hoe langer de kleur mooi blijft. Dus hou daar rekening mee als je de kleur bepaalt. Dik en hard haar hebben juist moeite om kleur op te nemen. Deze haren zou je van te voren kunnen voorpigmenteren. Je mengt de kleurcrème dan met water en brengt dit aan op je haar. Laat het 5 minuten intrekken en verf dan je haar zoals je het gewend bent.

Houd dus rekening met bovenstaande en je krijgt de mooiste astint!

 

Bekijk alle kleuren in de shop

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!