Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Wat is poreus haar

Wat is poreus haar? Hoe herken je poreus haar? Wat is een goede verzorging voor poreus haar? Wij leggen het hieronder allemaal aan je uit!

Poreus haar

Een poreuze haar (je haar heeft dan een hoge porositeit), is een haar waarvan de schubben openstaan. Het gevolg van een haar met open schubben is dat vocht en water makkelijker binnenkomen, echter kan het haar dit moeilijk vasthouden. Dit geldt dan helaas ook voor alles wat poreus haar opneemt, zoals haarverf, maskers, serums en alle andere haarproducten.

Wat zijn haarschubben? Haarschubben zijn kleine klepjes die samen de buitenste laag van elke afzonderlijke haar vormen. Ze liggen net zoals dakpannen deels over elkaar heen en kunnen zowel open als dicht staan. Ze zijn heel belangrijk voor de bescherming van de binnenkant van je haar. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat de vochtbalans in je haar op peil blijft en dat de kern van je haar wordt beschermd.

Soorten porositeit

Jouw haar kan lage porositeit, normale porositeit of hoge porositeit hebben.

Lage porositeit:

Is jouw haar na het wassen lang nat? Denk aan meer dan acht uur, dan heeft jouw haar hoogstwaarschijnlijk lage porositeit. Dit type haar heeft een schubbenlaag met platliggende en overlappende schubben. Licht reflecteert hierop, waardoor jouw haar er glanzend uitziet, maar het vocht blijft eerst op het haar liggen voordat het geabsorbeerd wordt. Haar met lage porositeit is eigenlijk heel sterk, gezond en glad.

Normale porositeit:

Verzorg je jouw haar gemakkelijk en is het binnen vier tot zes uur droog na het wassen? Dan heb jij haar met normale porositeit. De schubbenlaag is wat losser. De juiste hoeveelheid vocht gaat er dan in en uit. Jouw haar glanst ook, maar wel minder dan bij haar met lage porositeit. Jouw haar neemt goed de haarproducten op en is niet snel vet of droog. Jouw haar heeft eigenlijk niet veel verzorging nodig!

Hoge porositeit:

Is jouw haar na het wassen snel droog (binnen twee uur)? Jouw haar heeft dan waarschijnlijk hoge porositeit. De haarschubben staan dan open. Het haar neemt dan heel snel het vocht op (soms wel tot 50% van het eigen gewicht), maar houdt dit niet vast. Je haar oogt dan ook dof en kan snel in de klit gaan. Hoge porositeit komt vaak voor bij krullend haar, kroes haar, fijn haar, uitgedroogd haar of beschadigd haar. Als je je haar vaak blondeert, verft, agressieve producten gebruikt of elke dag je stylingtools gebruikt, dan kan je haar ook hoog poreus zijn. Jouw haar zal haarverf ook sneller opnemen en daardoor kan de kleur donkerder worden dan dat jij verwacht.

Test de porositeit van je haar

Vind je het lastig om de porositeit van je haar te bepalen? Doe dan een simpele test. Leg een haar in een glas met water, blijft deze drijven? Dan heb jij haar met een lage porositeit. Zinkt jouw haar langzaam, dan heb je haar met een normale porositeit. Zinkt je haar heel snel, dan heb je haar met een hoge porositeit. 

Verzorgen van het haar met lage of hoge porositeit

Heb jij ontdekt wat de porositeit van jouw haar is, dan volgen nu wat tips om jouw lage of hoge poreuze haar goed te verzorgen.

Verzorging van haar met lage porositeit

Verzorging van haar met hoge porositeit:

Poreus haar kun je vergelijken met beschadigd haar, maar toch zit er wel wat verschil in. Beschadigd haar zijn haren waarvan de haarschacht beschadigde haarschubben heeft. Vaak komt dit door wrijving met andere haarschachten, de handdoek en hete stylingtools. Bij chemische behandelingen worden de haarschubben geforceerd opengezet en gesloten. Ook dit beschadigt je haar.

Probeer je niet te veel zorgen te maken over de porositeit van je haar. Je haar is een geheel van diverse kenmerken wat ook van invloed is op je haar en de verzorging daarvan. Poreus haar heeft de juiste verzorging nodig.

 

WECOLOUR haarverzorging

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!