Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Wat zijn gespleten haarpunten?

Bijna iedereen heeft er wel eens last van: gespleten haarpunten. Maar hoe kom je hieraan? In deze blog leggen we het je uit en geven we je tips om gespleten haarpunten zo veel mogelijk te voorkomen. 

Wat zijn gespleten haarpunten?

Een haar bestaat uit meerdere haarlagen. Als er sprake is van beschadigd haar, dan is de buitenste laag van je haar beschadigd. Dit zorgt ervoor dat de binnenste haarlaag niet meer wordt beschermd en daardoor droogt het uit. Het gevolg: gespleten haarpunten. Je herkent gespleten haarpunten aan de kleine witte puntjes onderaan een haar of wanneer een haar meerdere haarpuntjes heeft, in plaats van één. Dit kunnen er twee, maar soms zelfs ook drie, vier of meer zijn! 

Hoe krijg je gespleten haarpunten?

Je haar is opgebouwd uit haarschubben die van nature glad over elkaar liggen. Dit zorgt voor glanzend lokken: licht reflecteert namelijk beter op een glad oppervlak. Zijn de haarschubben beschadigd, sluiten ze niet meer goed op elkaar aan; hierdoor kan ook het vocht makkelijker uit je haar ontsnappen. Je haar verliest zijn glans, het wordt droog, voelt stug aan en je haarpunten splijten. 

Beschadiging aan het haar kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn wrijving, hitte en het gebruik van chemische middelen.

Gespleten haarpunten door wrijving

Door wrijving, bijvoorbeeld bij het drogen van je haar met een handdoek of tijdens het slapen, het borstelen van je haar of het indoen van een elastiek, kunnen de haarschubben als het ware worden opgetrokken. Het ene stukje haar slijt over het andere met als gevolg: een gespleten punt. 

Gespleten haarpunten door hitte

We gebruiken het bijna allemaal: de föhn, stijltang en de krultang. Helaas is hitte een grote veroorzaker van gespleten haarpunten. Het heeft namelijk invloed op het vochtgehalte in je haar: het oppervlak droogt uit. Vooral bij regelmatig gebruik wordt je haar steeds droger en ontstaan er scheuren. Het gevolg: gespleten haarpunten. Naast stylingtools heeft ook (overmatige) blootstelling aan de hitte van de zon invloed op de gezondheid van je haren. De felle UV-stralen van de zon kunnen het haar namelijk flink uitdrogen.

Gespleten haarpunten door chemische middelen

Agressieve haarverf, het blonderen van je haar of het zetten van een permanent kan je haar flink beschadigen. In veel haarverf zit ammonia; een alkalische stof die ervoor zorgt dat je haarschubben open gaan staan zodat de verf makkelijker en dieper in het haar naar binnen kan. Het resultaat is in eerste instantie prachtig, maar op lange termijn zal je haar eronder gaan lijden. Je haarschubben beschadigen waardoor ze niet meer goed op elkaar aansluiten. Zo krijg je last van droog, breekbaar haar en gespleten punten.

Met blondeermiddel worden de kleurpigmenten uit je haar gehaald. De werkzame stof in blondeermiddel is waterstofperoxide. Je hebt waterstofperoxide in verschillende percentages van 3 tot 30%. Hoe hoger het percentage, hoe groter het effect, maar ook hoe slechter voor je haar. Ook blondeermiddel zet je haarschubben open. Bij het regelmatig blonderen van je haar, ontstaat het risico dat de haarschubben permanent open blijven staan. Blondeer of highlight je je haar zelf? Gebruik dan altijd een professioneel product dat zo min mogelijk je haar belast, zoals de WECOLOUR blondeer- en highlightset.

Een permanent verandert de structuur van je haar, zodat er een permanente golf of krul in je haar komt. Dit effect hou je ongeveer zes maanden lang. Bij het zetten van een permanent wordt gebruik gemaakt van de alkalische vloeistof ammonium thioglycolaat. Dit zet de haarschubben open en zorgt ervoor dat bestaande zwavelverbindingen in je haar verbroken worden. Deze zwavelverbindingen zullen zich nooit meer helemaal herstellen en ook de haarschubben raken beschadigd; je haar wordt kwestbaarder en zal daardoor eerder breken en makkelijker splijten.

Wat kun je doen aan gespleten haarpunten?

Helaas kun je gespleten haarpunten niet meer herstellen. De enige manier om ervan af te komen, is door het de gespleten haarpunten eraf te knippen. Doe je dit niet, zal je haar steeds meer naar boven splijten. Er moet dan steeds meer vanaf geknipt worden! Wil je je lokken zo lang mogelijk houden, ga dan regelmatig naar de kapper. 

Hoe kun je gespleten haarpunten voorkomen?

Van gespleten haarpunten kom je nooit helemaal af. Wel kun je ze zo veel mogelijk voorkomen door je haar op de juiste manier te verzorgen. 

Laat je haar regelmatig knippen

Laat je haar om de zes tot twaalf weken knippen, afhankelijk van jouw haartype. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder gaat splijten. Als je teveel tijd tussen knipbeurten laat, krijg je dode haarpuntjes.

Maak je haar sterk van binnenuit

Als je haar sterk en gezond is, is het minder kwetsbaar en splijt het minder snel. Je komt natuurlijk een heel eind als je gezond en gevarieerd eet. Maar er zijn een aantal producten die je op je boodschappenlijstje kunt zetten om je haar van binnenuit in optimale conditie te krijgen, zoals zalm, groene groenten en zuivelproducten. Meer hierover kun je lezen in onze blog vitaminen voor je haar. Daarnaast zijn er natuurlijk ook een hoop supplementen op de markt om je haar de extra vitaminen te geven die het nodig heeft.

Was je haar zo min mogelijk

Te vaak je haar wassen kan er ook voor zorgen dat je sneller gespleten punten krijgt. Shampoos verwijderen namelijk niet alleen vuil, maar ook de natuurlijke oliën die je haar en hoofdhuid gezond en soepel houden. Als je het te vaak wast, kan het leiden tot beschadiging en uitdroging van het haar. Vooral shampoos met sulfaten zijn erg agressief. 

Gebruik een conditioner na het wassen

Zorg dat je altijd een conditioner gebruikt na het wassen van je haar. Shampoo zet tijdens het wassen je haarschubben open om het haar diep te reinigen en ingrediënten op te nemen. Een conditioner geeft je haar extra verzorging en sluit vervolgens de haarschubben weer. Daarnaast legt het een zacht beschermlaagje om je haarschubben heen. Het beschermt je haar daarmee tegen factoren van buitenaf, zoals hittetools, borstels, zon en wind. Gebruik je geen conditioner, dan blijven je haarschubben door het wassen openstaan.

Dep je haar voorzichtig droog

Wanneer je de douche hebt uitgezet, knijp je voorzichtig het water uit je haar voordat je het verder gaat drogen met een handdoek. Gebruik een handdoek van heel zacht materiaal of een katoenen t-shirt. Zorg dat je je haar voorzichtig dept en niet wrijft als je je haar droog gaat maken. Wrijf je te wild met een handdoek over je haren heen, is de kans groot dat je haarschubben scheuren. Nat haar is namelijk erg kwetsbaar en kan gemakkelijk breken en splijten.

Ga niet met nat haar slapen

Omdat nat haar erg kwetsbaar is, is het verstandig om niet met nat haar te gaan slapen. De wrijving met je kussen kan er namelijk voor zorgen dat het haar sneller beschadigd dan wanneer je met droog haar naar bed gaat. Zorg dat je haar daarom goed is opgedroogd. Heb je lang haar? Draag je haar dan in een losse, lage staart of een vlecht tijdens het slapen. Dit zorgt voor minder wrijving en spanning op je haar.

Vervang je katoenen kussensloop voor eentje van zijde

De meeste kussenslopen zijn gemaakt van katoen of een mix van katoen en polyester. Deze kussenslopen hebben een ruwer oppervlak, waardoor er meer wrijving ontstaat met je haar (en huid) tijdens het slapen. Dit zorgt ervoor dat je sneller last krijgt van klitten en je haar afbreekt en splijt. Daarnaast absorbeert katoen het vocht uit je haar. Het slapen op een zijden kussensloop vermindert de wrijving door de gladde structuur en houdt het vocht waar het hoort: in je haar. 

Gebruik hittebeschermende spray voor het stylen 

Zorg dat je een hittebeschermend product gebruikt voordat je aan de slag gaat met hitte op je haar, zoals met een föhn, stijltang of krultang. Dit beschermt je haar en voorkomt onnodig gespleten haarpunten. Probeer de temperatuur zo laag mogelijk in te stellen en zorg dat je haar goed droog is (of tijdens het föhnen, zo droog mogelijk). Gebruik wanneer je je haar gaat stylen of krullen geen andere haarproducten zoals haarlak of glansserum, maar breng deze na het stijlen aan.

Hydrateer je haarpunten

Houdt je droge haarpunten gehydrateerd en gevoed. Gebruik bijvoorbeeld één keer per week een verzorgend haarmasker of deep-conditioner om je haar de extra verzorging te geven die het nodig heeft. Ook kan een serum of haarolie je haarlengtes hydrateren en glans geven. Het zorgt ervoor dat je haar vocht vasthoudt en zo minder droog wordt.

Beperk het gebruik van elastiekjes 

Veel vrouwen gebruiken ze: elastiekjes om het haar in een leuke staart, knot of vlecht vast te zetten. Maar helaas zorgen deze elastiekjes voor wrijving in je haar. Bindt jouw haarelastiek daarom niet te strak om je haar heen en gebruik elastiekjes zonder metalen stukjes in het midden. Je haar kan hier namelijk aan blijven haken en vervolgens afbreken. Een scrunchie is een goed alternatief en ziet er ook nog eens leuk uit. Of gebruik zachte dikke badstoffen elastieken.

Vermijd chemische behandelingen

Laat je haar zo veel mogelijk met rust. Zoals we eerder aangaven, kunnen chemische behandelingen zoals regelmatig verven, blonderen of permanenten je haar flink beschadigen. Toch snappen wij bij WECOLOUR maar al te goed dat je je haar een mooie, verzorgde haarkleur wilt geven, vooral wanneer je al grijs begint te worden. De haarverf van WECOLOUR is zo puur mogelijk, zonder ammonia, resorcinol en PPD. Veel beter en zachter voor je haar en dat merk je meteen! Ook ons blondeerproduct is veel milder voor je haar dan andere producten die je in de winkel koopt. Voor extra bescherming van je haar en hoofdhuid kun je Colour Mask toevoegen tijdens het verven en blonderen. Meer tips over blonderen met zo min mogelijk schade, lees je in de blog Blonderen zonder beschadiging

Geen gespleten haarpunten, maar glanzende lokken

Na het lezen van deze blog weet je hoe gespleten haarpunten ontstaan en wat je kunt doen om het splijten van je haar zo veel mogelijk te voorkomen. Probeer eens de haarverzorgingsproducten van WECOLOUR, deze zijn zo mild mogelijk en geven jouw haar de extra verzorging en hydratatie die het nodig heeft, om gespleten haarpunten te voorkomen!


Shop haarverzorging

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!