Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Wat zijn parabenen en sulfaten

Waarom zitten er in zoveel cosmetische producten nog parabenen en sulfaten terwijl ze zo'n slechte naam hebben? Parabenen worden gebruikt als conserveermiddel. Sulfaten lossen heel goed oliën en vetten op, ze schuimen lekker en maken goed voelbaar schoon. Ook zijn ze heel goedkoop. Daarom dus! In WECOLOUR producten tref je geen parabenen of sulfaten aan. Ingrediënten waar twijfel over bestaat of waar een milder alternatief voor is, komen er bij ons niet in. Maar waarom hebben parabenen en sulfaten eigenlijk zo'n slechte naam?

Waarvoor worden parabenen gebruikt?

Waarom vind je dan zoveel parabenen terug in cosmetische producten? Omdat ze wel heel goede conserverende eigenschappen hebben. Weinig stoffen wekken zo'n negatieve associatie op als parabenen. Parabenen worden gebruikt voor het conserveren van cosmeticaproducten (hier vallen ook haarproducten onder) die gevoelig zijn voor besmetting door bacteriën. De term parabenen is eigenlijk een verzamelnaam van stoffen, de meest voorkomende parabenen zijn Methylparaben, Ethylparaben, p-Propylparaben, Isobutylparaben, n-Butylparaben and Benzylparaben. Vaak worden in een product meerdere parabenen gebruikt. Ze zorgen ervoor dat deze langer houdbaar blijven. Deze conserveringsmiddelen doden bacteriën, schimmels en zwammen voordat deze een kans hebben om zich te verspreiden en schade aan te richten aan cosmeticaproducten waardoor bijvoorbeeld de werking niet meer goed is of je last krijgt van huiduitslag.

mogelijk kankerverwekkend
Parabenen worden al ruim vijftig jaar toegepast, maar zijn desondanks enige tijd negatief in de media geweest. Informatie hierover circuleert nog steeds. Onterecht, volgens KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Parabenen in deodorants en anti-transpiranten werden, vanwege een onjuist uitgevoerd onderzoek, in verband gebracht met het ontstaan van borstkanker. Parabenen worden ook vaak gevonden in zonnebrandmiddelen, shampoos, conditioner, haarproducten, vochtinbrengende crèmes, anti-aging producten, mascara en andere cosmetica. Volgens sommige studies kunnen deze stoffen waaronder methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen de gezondheid schaden door bij te dragen aan de ontwikkeling van tumoren. 

niet bewezen
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter geen enkel verband tussen het gebruik van parabenen in deodorants en anti-transpirantmiddelen en borstkanker. Ook moeten alle ingrediënten en dus ook conserveringsmiddelen die in cosmetica worden gebruikt, eerst beoordeeld zijn door het onafhankelijk wetenschappelijk comité van de Europese Commissie. Na alle informatie over parabenen opgespoord te hebben, scharen wij ons achter de mening van de experts van KWF, de Nederlandse Voedsel- en waren Auroriteit en het wetenschappelijk onderzoek van de Europese Commissie. Wat ons betreft zijn parabenen dus veilig voor je gezondheid. Daarnaast hebben wij geen enkele informatie kunnen vinden dat parabenen een negatieve invloed hebben op de conditie van je haar. Maar geen enkele van de WECOLOUR producten bevat parabenen. Parabenen vind je op de verpakking terug onder verschillende namen, maar altijd eindigen deze op 'Paraben' en 'Parabens'. Parabenen zijn bij WECOLOUR bijvoorbeeld vervangen door phenoxyethanol in combinatie met natuurlijke conserveringsmiddelen zoals rosmarinus officinalis.

Waarvoor worden sulfaten gebruikt?

lekker soppen!
Sulfaten worden vooral gebruikt in was- en reinigingsmiddelen, in shampoo dus. Ze lossen heel goed vetten en oliën op, wat vaak natuurlijk heel wenselijk is, zoals bij afwasmiddel. Maar bij blootstelling van je huid en haar aan sulfaten, zoals bij shampoo, worden ook alle vetten verwijderd. Dus ook de natuurlijke talg en oliën die je haar en hoofdhuid nodig hebben onder andere om ze soepel te houden. Daarom kun je deze beter laten staan. Ook al schuimt het heerlijk in je haar en heb je écht het gevoel dat je haar lekker schoon wordt. Dat klopt ook, want alle talg en oliën zijn efficient verwijderd. Maar je haar en hoofdhuid drogen uit en je maakt ze kwetsbaarder. Als je haar droog is, pakt haarverf donkerder uit en doordat je haarschubben open staan vervaagt de kleur sneller.

twee soorten sulfaten
Sulfaten heb je in twee soorten: SLS (Sodium Lauryl Sulfaat) en SLES (Sodium Laureth Sulfaat). Deze laatste is al een stuk milder dan de eerste soort. SLS en SLES verminderen de oppervlaktespanning van een stof waardoor deze beter te verdelen is. Ook vangen deze stoffen talloze belletjes van zuurstof of een ander gas in een kleine hoeveelheid vloeistof door de oppervlaktespanning van de vloeistof te veranderen. Waardoor een kleine hoeveelheid shampoo dus al lekker schuimt. 

Nadelen van sulfaten in shampoo 

Wat sulfaten zo populair maken, is dat ze heel goedkoop zijn. En prijs blijft in de cosmeticamarkt een heel belangrijk criterium. Waarom zou je een dure sulfaatvrije shampoo kopen terwijl 90% van alle shampoos drie keer goedkoper is (maar wel sulfaten bevat)? En dat schuimende gevoel is natuurlijk fijn. Maar shampoo zonder SLS of SLES reinigt je haar ook voldoende, zonder dat het je haar en hoofdhuid uitdroogt. Uiteindelijk is het dus beter voor je haar én hoofdhuid om sulfaten te vermijden in je shampoo.

Bij WECOLOUR vinden het belangrijk om 'as pure as possible' producten aan te bieden om je haar zo mild mogelijk te kunnen kleuren, verzorgen en stylen zodat je haarkleur lang mooi blijft en je minder vaak hoeft te verven. Beter voor je haar en voor een mooie, langhoudende haarkleur! Daarom tref je in WECOLOUR producten geen sulfaten en parabenen aan.

 

WECOLOUR shop

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!