Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Natuurlijk middel tegen roos

Op zoek naar een natuurlijk middel tegen roos? Waarschijnlijk heb je, net als de meeste mensen wel eens hebben, last van roos. Vervelend en misschien schaam je je er zelfs voor. Vooral als je donker haar hebt of donkere kleding draagt is roos helaas goed zichtbaar.

Voordat je je heil zoekt in een agressieve antiroosshampoo, is het aan te bevelen te kijken of een natuurlijk middel voor jou werkt. Wij hebben een overzichtje voor je gemaakt met aanbevolen natuurlijke middeltjes waarbij geldt: baat het niet dan schaadt het in ieder geval niet. Goed om te weten: in Amerikaanse onderzoeken is de werking van deze middelen ook daadwerkelijk aangetoond.

Natuurlijke middeltjes tegen roos

Roos is een huidaandoening die de hoofdhuid aantast en jeuk, schilfers en vettige plekken veroorzaakt. Meestal is seborroïsch eczeem of een andere vorm van eczeem, psoriasis, een droge huid of een allergische reactie de oorzaak van roos. Gelukkig zijn er ook natuurlijke middelen die je tegen roos kunt proberen. Je hoeft dus niet direct een agressieve antiroosshampoo te gebruiken. Beter voor de kwaliteit van je haar en ook een kleurtje in je haar blijft zo langer mooi!

1.    Tea trea olie

Tea tree olie is een essentiële olie die afkomstig is van de Melaleuca alternifolia plant. Van oudsher wordt tea tree olie gebruikt voor de behandeling van verschillende huidaandoeningen.

Tea tree olie bevat namelijk een verbinding genaamd terpinen-4-ol, die krachtige antimicrobiële eigenschappen bezit. Tea tree olie met hoge concentraties terpinen-4-ol kan roos helpen verminderen door de groei van schimmels en bacteriën op de hoofdhuid te onderdrukken. Onderzoek uit 2017 heeft aangetoond dat tea tree olie effectief bacteriën kan bestrijden.

Het rechtstreeks aanbrengen van tea tree olie op de hoofdhuid kan ontstekingen of uitslag veroorzaken. Niet doen dus. Het beste kun je een paar druppels tea tree olie toevoegen aan je gebruikelijke shampoo.

Er zijn ook shampoos verkrijgbaar waar al tea tree olie in zit.

2. Citroengrasolie

Citroengras en citroengrasolie worden van oudsher gebruikt om spijsverteringsproblemen te behandelen, de bloeddruk te verlagen en stress te verminderen. Maar citroengrasolie heeft ook antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen roos te verminderen.

Volgens de bevindingen van een kleine studie uit 2015 verminderden haartonics met 10 procent citroengrasolie roos met 81 procent na twee weken.

Net als tea tree-olie kan citroengrasolie irritatie of allergische reacties veroorzaken als je het rechtstreeks op de huid aanbrengt. Hier geldt dus ook dat je van citroengrasolie het beste een paar druppels kunt mengen door je gewone shampoo of conditioner.

3. Aloë Vera gel

Aloë vera is een vetplant die bekend staat om zijn helende eigenschappen. De gel in de bladeren bevat verschillende bioactieve bestanddelen, zoals antioxidanten en aminozuren, die roos kunnen verminderen.

Van aloë vera is bekend dat het de vochtretentie in de huid kan verbeteren en de wondgenezing kan bevorderen. Aloë vera kan ook ontstekingen verminderen, wat mensen met roossymptomen, zoals jeuk, kan helpen. Onderzoek uit 2015 suggereert dat de schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen van aloë vera roos kunnen voorkomen. Ook blijkt uit kleinschalig onderzoek dat aloë vera effectief is bij de behandeling van seborroïsche roos.

Je kunt een aloë vera plant kopen en de gel uit de bladeren halen, of de gel kant-en-klaar kopen. Je gebruikt de gel als volgt:

Je kunt dit twee tot drie keer per week doen voor een optimaal resultaat.

4. Omega-3 vetzuren

Als je een tekort hebt aan dit vetzuur, kan dat roos, broze nagels en ook een droge huid veroorzaken. Zorg er dus voor dat je voldoende omega-3-vetzuren binnenkrijgt. Voedingsmiddelen die grote hoeveelheden omega-3 bevatten zijn onder meer zalm, makreel en walnoten. Je kunt natuurlijk ook omega-3 supplementen nemen.

5. Zink

Zink is een mineraal dat het immuunsysteem van het lichaam ondersteunt en de celgroei bevordert. Mensen kunnen zink halen uit dierlijke eiwitten, noten en volle granen. Een zinktekort wordt genoemd als mogelijke oorzaak van seborroïsch eczeem en roos. Veel antiroosshampoos bevatten zinkpyrithion omdat het schimmelgroei voorkomt en overtollige huidcellen van de hoofdhuid verwijdert. Liever geen antiroosshampoo? Zink krijg je binnen via je voeding en zit voornamelijk in vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen. Je kunt ook zinksupplementen kopen, bijvoorbeeld bij een reformwinkel of drogisterij en natuurlijk online.

Niet alle natuurlijke middelen werken voor iedereen. Heb je een onderliggende huidaandoening, zoals eczeem of psoriasis, dan kun je beter eerst even langs een huidarts voordat je een van deze nieuwe natuurlijke middelen tegen roos probeert.

 

WECOLOUR haarverzorging

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!