Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Wat is keratine en wat doet het voor je haar?

We leggen je in deze blog graag uit wat keratine is en wat het voor je haar doet, omdat we hier veel vragen over krijgen. Is een keratinebehandeling slecht voor je? Wat doet het? Mag je je haar verven voor of na een keratinebehandeling? 

Wat is keratine en wat doet het voor je haar?

Keratine is een eiwit dat je lichaam van nature produceert. Het helpt je haar, huid en nagels gezond en sterk te houden. Soms ontstaat er een tekort aan proteïne in je haar door bijvoorbeeld chemische behandelingen. Met een keratinebehandeling kun je dit herstellen, waardoor je haar weer glad en gezond wordt.

Zoals gezegd is keratine een eiwit. Je haar bestaat uit wel vijftig verschillende soorten eiwitten (proteïnen), maar keratine is de belangrijkste. Keratine beschermt je haarschacht doordat het de haarschubben gladstrijkt. Je haar verliest deze beschermende keratine door een aantal factoren. De twee belangrijkste zijn:

Hittestyling

Gebruik je graag de stijltang of föhn? Helaas kan dat de interne structuren van je haar veranderen en een verlies aan elasticiteit en pluis veroorzaken.

Chemische schade

Chemische behandelingen zoals blonderen, highlighten, ontkleuren, permanenten, straighten en bleken, kunnen leiden tot breuk en verlies van haarschubben op de buitenste lagen van het haar. Het haar voelt dan extreem droog aan en klit en breekt gemakkelijk.

Je merkt dat je hier last van hebt doordat je haar bijvoorbeeld slap en futloos is, of droog en stug en het ruw aanvoelt waardoor het moeilijk te hanteren is.

Hoe gaat een keratinebehandeling bij de kapper?

Tijdens een keratinebehandeling wordt proteïne (eiwitten) terug in je haar gebracht, waardoor je haar weer sterker en glanzender wordt. Het wordt weer glad en pluis wordt tegengegaan. Een keratinebehandeling wordt ook wel Braziliaanse blowout genoemd, omdat de behandeling is overgewaaid uit Brazilië.

Tijdens een keratinebehandeling word je haar met een speciale shampoo gewassen en vervolgens gedroogd met een handdoek. Dan wordt de vloeibare keratineoplossing in kleine secties op je haar aangebracht. Vervolgens word je haar geföhnd. Met een stijltang wordt daarna de keratineoplossing in je haar verzegeld. De behandeling kan wel twee tot vier uur duren. Als de keratinebehandeling wordt uitgevoerd door een haarspecialist en je je aan de voorgeschreven verzorging houdt, blijft je haar tot zes maanden lang glad.

Waar moet je op letten na de keratinebehandeling?

Tijdens de behandeling wordt er een klein laagje om je haar heen gelegd, dat je haar beschermt. Dit laagje moet een beetje 'uitharden'. Daarom is het beter om de eerste dagen je haar met rust te laten. Was het niet, maak het niet nat en gebruik geen haarproducten. Gebruik ook geen haarklemmen, scrunchies, elastieken, hoeden of zonnebrillen in je haar. Na die eerste dagen is het meestal noodzakelijk dat er speciale shampoos en andere haarproducten worden gebruikt om de behandeling te onderhouden.

Zwemmen in zowel zwembaden (door het chloor) en in de zee (door het zeezout) wordt afgeraden, maar ook kraanwater in het buitenland kun je beter uit de weg gaan. Dit zorgt er namelijk voor dat de behandeling er sneller uitslijt. Daarbij kun je ook beter zo min mogelijk je haar wassen, het liefst maximaal één of twee keer per week.

Zout (sulfaten), die vaak in shampoos voorkomen, verkorten de levensduur van je keratinebehandeling. Ook haarproducten die alcohol bevatten hebben dit effect. Slapen na een keratinebehandeling kun je het best doen op een zijden kussensloop. 

De combinatie verven en keratinebehandeling

Als je ook je haar verft, is het beter om dit vlak voor de keratinebehandeling te doen, gezien het laagje dat om je haar wordt gelegd. De behandeling sluit de kleur in, waardoor je kleur langer meegaat en er helderder uitziet. Overleg dit wel met de kapper die de keratinebehandeling bij je uitvoert.

Keratinebehandeling en krullen

Een keratinebehandeling maakt je haar niet per se steil. Je haar wordt wel zachter en soepeler, maar het zal nog steeds krullen. Het is dus echt iets anders dan je haar straighten of relaxen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over je krullen na een keratinebehandeling. Keratine reduceert enkel het volume van je haar en brengt je krullen terug in haar oorspronkelijke vorm. Wel zijn er verschillende soorten keratinebehandelingen en is het dus belangrijk aan te geven bij je kapper dat je je krul wilt behouden, zodat gekeken wordt wat voor jouw krul de beste keratinebehandeling is.

Waarom wordt een keratinebehandeling door sommigen afgeraden?

Een goed uitgevoerde keratinebehandeling, hoewel duur, maakt je haar glanzend en zijdezacht en vermindert pluis. Het effect kan wel zes maanden aanhouden. Daarnaast is keratine een natuurlijk, lichaamseigen middel. Wat is er dan niet positief aan een keratinebehandeling? Een keratinebehandeling met formaldehyde kan soms ook negatieve effecten hebben op je lichaam. Deze stof werd vroeger vaak gebruikt in keratinebehandelingen. Je kunt in dat geval last krijgen van hoofdpijn, haaruitval, hoesten, oogirritatie, uitslag of andere bijwerkingen.

formaldehyde

Dit komt doordat soms nog steeds een formaldehyde-oplossing of formaldehyde-vrijmakende ingrediënten worden gebruikt. Dit is een chemische stof die gebruikt wordt als kiemdodend, schimmeldodend en ontsmettend middel en ken je misschien van het gebruik bij begrafenisondernemingen en medische laboratoria. Langdurige blootstelling aan formaldehyde kan kanker veroorzaken. Het is gelukkig nu ook goed mogelijk een keratinebehandeling zónder formaldehyde te ondergaan. We adviseren je dan ook voor een keratinebehandeling zonder formaldehyde en formaldehyde releasers. Het is ook verstandig om eventueel een allergietest te doen voordat je aan de keratinebehandeling begint.

formaldehyde releasers

Formaldehyde is meestal niet de naam die op de ingrediëntenlijst staat, omdat er meestal formaldehyde releasers in de producten zitten, dit zijn stoffen waaruit formaldehyde vrijkomt. Het kan zijn dat je kapper zich hier niet bewust van is. Let daarom goed op de volgende stoffen die veel gebruikt worden als quaternium-15, dimethyl-dimethyl (DMDM) hydantoin, imidazolidinyl urea, diazolidinyl urea, sodium hydroxymethylglycinate, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (bromopol).

En wees je ervan bewust dat er een chemische werkzame stof in de behandeling moet zitten die ervoor zorgt dat je haar langdurig zacht en glad blijft en dus een chemische verbinding aangaat met de haarcellen. 

dierlijke oorsprong

Daarnaast bevat een keratinebehandeling vaak van dieren afkomstige stoffen. Keratine bestaat uit veel verschillende eiwitten, waaronder verschillende soorten keratine, met keratine geassocieerde eiwitten (KFAP's) en enzymen uit dierlijke weefsels. De keratine in keratine haarbehandelingen komt meestal van gemalen dierlijke delen. De meeste producenten halen hun keratine uit het slachthuis; van de haren van varkens of van gemalen runder- of varkenshoeven. Begrijpelijkerwijs wil niet iedereen deze producten gebruiken...

Alternatieven voor een keratinebehandeling

Denk je dat je een tekort hebt aan keratine in je haar maar wil je liever geen (dure) keratinebehandeling bij de kapper? Dan heb je de volgende opties:

keratinesupplementen

Keratinesupplementen bevatten een combinatie van ingrediënten zoals keratine, biotine en andere vitaminen en mineralen die een gezonde haargroei bevorderen. De meningen over deze supplementen zijn echter verdeeld. Sommigen beweren dat bijvoorbeeld biotinesupplementen een goede invloed hebben op je haar. In andere artikelen wordt weer gezegd dat bij wetenschappelijk onderzoek niet kon worden aangetoond dat je haar baat heeft bij dit soort supplementen.

Het is in ieder geval altijd aan te raden een arts te raadplegen voordat je met een supplementenkuur begint.

haarverzorging met keratine

Studies hebben aangetoond dat shampoos en conditioners die keratinehydrolysaten bevatten je haar sterker, helderder en zachter kunnen maken.

voeding

 Je kunt je lichaam helpen de productie van keratine te stimuleren door de volgende voedingsmiddelen wat vaker op het menu te zetten:

Een goede haarverzorging, zoals het gebruik van een zachte shampoo en conditioner en het vermijden van overmatige warmte styling, helpt altijd om je haar gezond te houden of te worden zodat het mooi elastisch, sterk en glad is. Ga je voor eventuele supplementen of een keratinebehandeling? Ook dan geldt dat dit het meeste effect heeft in combinatie met een gezond dieet en een goede haarverzorgingsroutine. Meer weten? Lees dan onze blogs. Natuurlijk mag je ook altijd contact met ons opnemen als je nog vragen hebt over wat keratine is en wat het voor je haar doet.

WECOLOUR haarverzorging

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!