Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Wat te doen bij een geïrriteerde hoofdhuid

Iedereen heeft er weleens last van, een geïrriteerde hoofdhuid. Waar het bij de één na enkele dagen voorbij is, heeft de ander er maanden last van. De symptomen lopen uiteen van een branderig gevoel en jeuk tot tintelingen, pijn en roodheid. Er zijn dan ook veel oorzaken en dus oplossingen voor een geïrriteerde hoofdhuid.

Oorzaken geïrriteerde hoofdhuid

Heb je last van een geïrriteerde, droge of gevoelige hoofdhuid? Grofweg zijn er verschillende oorzaken in twee categorieën. Interne oorzaken en externe oorzaken.

Interne oorzaken van een geïrriteerde hoofdhuid:

Externe oorzaken van een geïrriteerde hoofdhuid:

Hoe uit een geïrriteerde hoofdhuid zich?

Een geïrriteerde hoofdhuid uit zich in witte schilfertjes die zorgen voor jeuk, een trekkend of branderig gevoel en roodheid. De natuurlijke flora van de hoofdhuid wordt aangetast waardoor bepaalde micro-organismen die aanwezig zijn op je hoofdhuid, zich kunnen vermenigvuldigen. Normaal gesproken wordt de hoofdhuid om de drie weken vernieuwd. De huid laat los in minuscule schilfertjes die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Je hebt dus niet door dat je hoofdhuid zich vernieuwt. Wanneer de natuurlijke flora op je hoofdhuid wordt aangetast, gaat je hoofdhuid sneller vernieuwen. De minuscule schilfertjes klonteren dan samen met als gevolg het ontstaan van de alom bekende en met het oog waarneembare schilfertjes. 

Geïrriteerde hoofdhuid herstellen

Witte schilfertjes en een pijnlijke geïrriteerde hoofdhuid worden doorgaans niet als prettig ervaren. Maar wat kun je doen om je geïrriteerde hoofdhuid te herstellen? Ten eerste is het gebruik van een milde shampoo aan te raden. Veel shampoos reinigen op basis van SLS, een agressief reinigende stof die je shampoo laat schuimen. Dat voelt natuurlijk heerlijk, maar je hoofdhuid wordt hier veel minder blij van. Het verwijdert namelijk ook de huideigen oliën waardoor je hoofdhuid kan uitdrogen en geïrriteerd kan raken. Grijp vooral niet naar een anti-roos shampoo. Deze shampoos zijn heel agressief en werken slechts tijdelijk. Probeer het wassen van je haar ook terug te brengen naar één tot twee keer per week.

Verzorg je hoofdhuid eens per week met een voedend masker. Ons Colour Mask zit boordevol verzorgende ingrediënten zoals calendula, aloë vera en granaatappelextract. Het hydrateert en herstelt je hoofdhuid op een natuurlijke wijze. 

Verder is het verstandig om je hoofdhuid te beschermen tegen kou en warmte. Draag een muts in de winter en een zonnehoed in de zomer. Heb jij last van een droge hoofdhuid omdat je ouder wordt? Verzorg je haar en hoofdhuid dan met een haarmasker of masseer er wat kokosolie in. Tot slot is het verstandig om gezond en gebalanceerd te eten.

Psoriasis of eczeem

Heb je bovenstaande tips in acht genomen maar blijven je klachten bestaan? Of is je hoofdhuid dusdanig geïrriteerd dat je zelfs kleine wondjes op je hoofd hebt? Wellicht heb je last van een andere aandoening zoals psoriasis of eczeem. In deze gevallen is het raadzaam om even langs de huisarts te gaan. Deze kan je precies vertellen wat je het beste kunt doen en kan je eventueel een middel voorschrijven om de ergste irritatie tegen te gaan.

Je haar verven bij een geïrriteerde hoofdhuid

Wanneer je last hebt van een geïrriteerde hoofdhuid maar toch je haren wilt verven of blonderen, let dan op de volgende zaken:

Na het lezen van deze blog weet je hoe een geïrriteerde hoofdhuid ontstaat, hoe je deze herkent en wat je ertegen kunt doen. 

Ga naar de shop

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!