Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Wat betekent het haarkleurnummer of -cijfer bij haarverf?

Haarkleurnummers zijn uniforme kleurcodes die aan haarkleuren gegeven worden om kleuren van haarverf te definiëren. Deze haarkleurnummers worden door elke haarverfproducent wereldwijd op dezelfde manier opgebouwd. Vergelijk het bijvoorbeeld met het systeem van RAL-kleurnummers. Een haarkleurnummer helpt je bij het kiezen van een haarkleur. Wel is bij haarverf het uiteindelijke kleurresultaat afhankelijk van je eigen haar.

Opbouw van een haarkleurnummer

Het eerste nummer, dus het nummer links van de punt, geeft de kleurhoogte aan. Dus hoe licht of hoe donker de haarkleur is. De haarkleurhoogtes lopen uiteen van 1 (zwart), tot en met 11 (zeer lichtblond). Het tweede haarkleurnummer staat voor de kleurtoon of kleurnuance in die haarkleur. Bijvoorbeeld bij as donkerblond (7.1) staat de 1 voor as. Het is dan dus een matte (koele) donkerblonde kleur. Soms is er ook nog een derde nummer. Dit nummer geeft de tint aan. Bij bijvoorbeeld de kleur Mahonie roodbruin (4.65) staat de 6 voor rood en de 5 voor een mahonietint.

Het eerste cijfer: haarkleurhoogte

Het eerste cijfer geeft de haarkleurhoogte aan. Eigenlijk hoe licht of donker een kleur is. Bij WECOLOUR zijn er 11 kleurhoogtes die lopen van 1.0 tot en met 11. 1.0 is altijd zwart en de 11.1 as zeer lichblond.

Het tweede cijfer: haarkleurnuance

Het tweede nummer in een haarkleur, dus het eerste cijfer na de punt, staat voor de kleurnuances:

.0: natuurnuance (neutrale ondertoon, 
.1 of A: as (koel),
.2 of V: parelmoer (koel),
.3 of G: goud (warm),
.4 of C: koper (warm),
.5 of M: mahonie (koel),
.6 of R: rood (warm),
.7 of G: chocola/mat (over het algemeen koel al valt onze 7.7 wel warmer),
.8 kastanje (warm).

Het derde cijfer: haarkleurtint

Soms staat er ook nog een derde cijfer. Dan is er naast een nuance nog een kleiner beetje van een andere tint toegevoegd. De uitleg van die nummers is hetzelfde als die hierboven genoemd; dus hetzelfde als bij de haarkleurnuances. Een 4.65 betekent dus een donkerbruin waaraan rood en wat mahonie is toegevoegd.

Kiezen van de kleurhoogte

Hoe kies je een kleurnummer om zelf je haar te verven? Bepaal eerst voor jezelf op welke kleurhoogte (het eerste cijfer uit de haarkleurnummers) jouw haar nu zit. Als je haar in de lengtes sterk is opgelicht, kies dan de kleur van je haaraanzet of de kleur van het haar in je nek als je langer haar hebt.

Het beste resultaat krijg je door te kiezen voor een nieuwe haarkleur die niet heel veel afwijkt van je eigen kleurhoogte. Je kunt het beste kiezen voor een haarkleur die:

Heb je lichter blond haar (kleurhoogtes 8 tm 11) en wil je echt donkerder. Doe het dan in stappen. Je verft dan dus van bijvoorbeeld een 10 naar een 8 en van daar naar een 6 voor het beste resultaat.

Als je nog nooit geverfd hebt met WECOLOUR, raden we je wel aan een kleurhoogte lichter te kiezen dan waar je eigenlijk op uit wilt komen, vooral als je poreus of fijn haar hebt. Dit omdat WECOLOUR kleuren vaak donkerder uitvallen. Kom je er niet uit? Beantwoord dan de vragen in onze haarkleur adviestool. Dit is een online vragenlijst die je helpt bij het selecteren van de voor jou geschikte kleuren.

 

Koele haarkleurnummers

Ben je een zomer- of een wintertype? Dan heb je een overwegend koele huid-, haar- en oogkleur. Het is dan het mooist om voor je haar een koele nuance te kiezen. Zo creëer je harmonie in je uiterlijk; de kleur van je huid en je haar vloeien dan als het ware in elkaar over.

Koele haarkleurnummers voor het zomertype

Ben jij een zomertype? Kies dan voor de volgende nuances:
natuurnuances: donkerblond (7.0), middenblond (8.0), hazelnoot blond (8.07), lichtblond (9.0), zeer lichtblond (10.01).
asnuances: as donkerblond (7.1), asblond (8.1), as lichtblond (9.1), extra as lichtblond (10.11) en as zeer lichtblond (11.1).

Lees meer over haarkleuren voor het zomertype

Koele haarkleurnummers voor het wintertype

Denk dan aan de donkere natuur- of asnuances zoals zwart (1.0), donkerbruin (3.0), as donkerbruin (4.1), bruin (5.0) of asbruin (5.1), mahoniebruin (5.5), lichtbruin (6.0) en as lichtbruin (6.1). Warme kleuren kun jij het beste vermijden.

Een natuurnuance staat jou ook, zoals bijvoorbeeld zwart (1.0).

Lees meer over haarkleuren voor het wintertype

Warme haarkleurnummers

Ben je een lente- of een herfsttype? Dan staan de warme nuances goud .3, koper .4, rood .6 en kastanje (.8) mooi bij jou. Ook de neutrale natuurnuances kun jij goed hebben. Deze zorgen ervoor dat je huid rustig wordt en flatteren jou enorm!

Warme haarkleurnummers voor het lentetype

Haarkleurnummers voor jou zijn dan de goudnuances .3 zoals goud donkerblond (7.3), goudblond (8.3), goudrosé blond (8.32), goud lichtblond (9.3), amandel lichtblond (9.37) en koper .4, zoals onze koper donkerblond (7.4) en intens koper donkerblond (7.44). Ook kastanjeblond (8.88) is voor jou een mooie kleur! We raden je wel aan koper donkerblond te mengen met een (lichte) blonde kleur in de verhouding 1:4. Dit omdat de koper donkerblond (7.4) wel heel fel uitpakt op blond en grijs haar. 


Lees meer over haarkleuren voor het lentetype

Haarkleurnummers voor het herfsttype

Jou flatteren warme haarkleuren als goud donkerbruin (4.3), mahonierood donkerbruin (4.65),  kastanje donkerbruin (4.8), chocoladebruin (5.7), koper lichtbruin (6.4), koperrood lichtbruin (6.64), hazelnoot lichtbruin, kastanje lichtbruin (6.8), goud donkerblond (7.3) en koper donkerblond (7.4). Ook natuurnuances als bruin (5.0), lichtbruin (6.0), donkerblond (7.0) en middenblond (8.0) kun je goed hebben.

Lees meer over haarkleuren voor het herfsttype 

Heb je nog geen idee welk kleurentype jij bent, lees dan onze blog welke haarkleur past bij mijn huid of kijk direct onze video.

Haarkleurnuances en hun eigenschappen

 
Goede dekking op grijs haar met goud- en natuurnuances

Dekt haarverf meestal lastig op jouw grijze haar? Kies dan voor een natuur- (.0) of goudnuance (.3). Deze kleuren geven de beste grijsdekking. Bij WECOLOUR vind je zwart (1.0), donkerbruin (3.0), goud donkerbruin (4.3), bruin (5.0), ijsbruin (5.31), lichtbruin (6.0), goud lichtbruin (6.3), donkerblond (7.0), goud donkerblond (7.3), amandel donkerblond (7.37), middenblond (8.0), hazelnoot blond (8.07), goudblond (8.3), goudrosé blond (8.32), lichtblond (9.0), goud lichtblond (9.3), amandel lichtblond (9.37) en zeer lichtblond (10.01). Lees ook vooral ons blog met tips voor een goede dekking van grijs haar met haarverf.

Rood-en kopernuances bij allergie

Heb jij weleens last (gehad) van een haarverfallergie? Bij de rode- en kopernuances van WECOLOUR zit je dan goed. Deze kleuren bevatten geen PPD (geen enkele van onze kleuren) maar ook geen TDS. Meestal wordt een allergie door deze stoffen veroorzaakt.

Warme nuances tegen een grauwe kleur

Is jouw haar ongewenst wat grauw van kleur? Overweeg dan eens een warme kleur of kies voor een combinatie van een warme kleurnuance gemengd met een natuurnuance. Door wat warm pigment toe te voegen aan je haar neutraliseer je je haarkleur.

Asnuances tegen een ongewenste warme gloed

Andersom werkt deze truc natuurlijk ook; heb jij een oranje of rode gloed in je haar waar je graag vanaf wilt? Dan hef je deze op door je haar te verven met een koele nuance zoals een asnuance .1, of bijvoorbeeld mahoniebruin (5.5). Wil je je haar niet donkerder, kies dan voor een asnuance in een kleurhoogte lichter.

Kies een nieuwe haarkleur op basis van het haarkleurnummer

Kies een nieuwe haarkleur dus niet (alleen) uit op basis van een afbeelding van een model op het doosje of op de prachtige namen die fabrikanten geven aan hun kleuren haarverf. Check in ieder geval ook altijd even de kleurhoogte en de kleurnuance. Die zeggen meer over wat je kan verwachten van een kleur dan een mooie naam of een mooie foto op de verpakking. Toch hulp nodig bij het uitzoeken van een nieuwe kleur? Laat het ons weten, stuur je foto aan ons door en ontvang van een kleurspecialiste een haarkleurnummer advies.

 

Haarkleurnummers WECOLOUR

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!