Account
Over ons
Contact
Vragen? 071 - 302 04 44
Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, zelfde dag verzonden

Gezonde haarverf: hoe kies je die?

De meeste haarverf die je bij de drogist kunt kopen, bevat veel stoffen die minder gezond of zelfs agressief zijn voor je haar. Dit is niet zo erg voor een keertje. Maar verf jij je haar vaker? Bijvoorbeeld omdat je haar al grijs begint te worden? Dan is het wel zinvol om goed te kijken welke ingrediënten jouw haarverf bevat.

Waarom gezonde(re) haarverf?

Normale haarverf, die van de drogist, zit vaak vol met chemicaliën. De twee bekendste zijn wel ammonia en waterstofperoxide. Het is niet aangetoond dat deze chemicaliën schadelijk zijn voor je gezondheid. Ook is het zo dat er in de Europese Unie afspraken zijn gemaakt over de hoeveelheden die in haarverf mag zitten. Je kunt er dus vanuit gaan dat haarverf die in Nederland in de schappen ligt aan deze regels voldoet geen ernstige bijwerkingen veroorzaakt. Ook is er volgens een onderzoek van de World Health Organization geen verband tussen het gebruik van haarverf en kanker. Haarverf die aan de EU-regels voldoet is dus niet aantoonbaar schadelijk voor je gezondheid. Zo zegt Dr. ir. Ronald van Welie, toxicoloog en directeur van de NCV (Nederlandse Cosmetica Vereniging): "Ik zou graag een ieder die zich zorgen maakt over het gebruik van haarverf willen geruststellen met de mededeling dat dergelijke producten veilig zijn in gebruik. Ze zijn onderworpen aan zeer strenge veiligheidseisen en het veilig gebruik wordt onderschreven door een schat aan wetenschappelijk onderzoek en strikte wetgeving." 

Als het dan helemaal veilig is: waarom zou je dan kiezen voor een alternatief voor deze 'chemische' haarverf?

Bewustwording

Mensen houden zich steeds bewuster bezig met aspecten die hun gezondheid kunnen beïnvloeden en er is er meer vraag naar natuurlijke producten, duurzaamheid en diervriendelijkheid. Ook bij WECOLOUR één van de redenen om zelf haarverf te ontwikkelen. Want ook al is niet aangetoond dat de chemicaliën in haarverf schadelijk zijn voor je gezondheid, ze hebben wel degelijk andere nadelige effecten. En wij bij WECOLOUR zijn van mening dat natuurlijker en duurzamer beter is! Zo zijn onze producten ook geheel dierproefvrij. Onze producten worden namelijk in Italië geproduceerd en in de EU is het sinds 2003 al verboden om dierproeven voor cosmeticaproducten te doen. Wil je meer lezen over waarom WECOLOUR werd gestart? Lees het hier.

Ammonia

Zo vermijden de meeste mensen het liefst ammonia in haarverf. Voornamelijk omdat het zo'n penetrante geur heeft die daardoor ook zeer opvallend is en ook enorm op je luchtwegen werkt. Ammonia is een alkalische stof die ervoor zorgt dat je haarschubben open gaan staan. De verf kan zo makkelijker en dieper in je haar naar binnen. Het resultaat van de kleur is in eerste instantie prachtig, maar je haar zal er op langere termijn onder gaan lijden. Je haarschubben beschadigen, ze sluiten dan niet meer goed op elkaar waardoor je dus sneller last krijgt van droog en breekbaar haar. Daarnaast is het voor kappers, die vaak blootgesteld worden aan ammonia geen fijne stof natuurlijk. Het kan irritaties opwekken bij neus, huid, keel en ogen.

PPD

Een ander ingrediënt waar je voor moet uitkijken in reguliere haarverf is Phenylenediamine (PPD). Dit ingrediënt wordt gebruikt omdat het je nieuwe haarkleur een mooie, natuurlijke kleur geeft en omdat het de nieuwe kleur – ook na talloze keren wassen – niet zo snel vervaagt. Het grootste probleem met PPD is dat het een heel ernstige allergische reactie kan geven. Zelfs als je er in de eerste instantie geen last van lijkt te hebben en je het vaker gebruikt, kun je er een voor ontwikkelen.

Overigens betekent gezondere haarverf niet dat je bent gevrijwaard voor allergische reacties, was dat maar waar! Bij reform winkels en soms ook bij de drogist zie je ook ' natuurlijke' haarververf voor thuisgebruik. Maar let op ten eerste: ook op deze 'natuurlijke' merken kun je allergisch reageren! Natuurlijk of plantaardig is geen garantie dat je er niet allergisch op zou kunnen reageren. En daarnaast, niet alle merken zijn, in tegenstelling wat je verwacht en de indruk die de verpakking wekt, in de meeste gevallen niet zuiver plantaardig, het blijft dus altijd zaak de verpakking goed te lezen. Zo bevatten bijvoorbeeld Herbatint en Hennaplus een paar procent waterstofperoxide. Laat je niet te snel misleiden door termen als henna, natuur en biologisch. Fabrikanten mogen al bij 1% natuurlijke ingrediënten claimen dat hun product natuurlijk is. Deze termen kunnen al heel snel op een verpakking worden gezet en worden in veel gevallen niet (goed) gecontroleerd. Het mengen van twee producten (kleurcrème en waterstofperoxide) is toch altijd een chemisch proces. Dit is ook het geval met producten die dierproefvrij claimen te zijn. Zelfs als deze producten via een certificering van een bekende instantie zogenaamd cruelty free zijn kan het zijn dat dit wel zo was op het moment van testen, maar daarna niet meer werd gecontroleerd. Als je dit belangrijk vindt, is enig wantrouwen en wat dieper graaf- en spitwerk misschien zelfs wel op zijn plaats. 

Grijsdekking of goedkoper

Schadelijke stoffen worden vaak gebruikt omdat er òf geen alternatief is voor de werking van die stof, òf omdat het het goedkoopste alternatief is. Er wordt dan een keuze gemaakt: duurdere verf of goedkopere verf die makkelijker de competitie met andere merken aan kan. De verf heeft dan wel als voordeel dat het vaak goedkoper (te produceren) is, maar door de chemicaliën en stoffen die gebruikt worden, loop je het risico dat je haar uitdroogt en beschadigt. Helemaal als je ook je haar graag stylt met een stijltang of föhn, of andere hittebronnen gebruikt om je haar in model te brengen. De chemische stoffen brengen dus wel geen aantoonbare schade toe aan je gezondheid, dit doen ze dus wel aan je haar! In het begin, of als je niet zo vaak je haar verft merk je hier misschien niet zo veel van. Maar uiteindelijk wordt je haar breekbaar en poreus. Daardoor laat de kleur sneller weer los waardoor je steeds sneller je haar weer moet verven. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht. En mooi haar is toch mooi verzorgd haar. Om grijsdekkend te zijn heeft een verf altijd waterstofperoxide nodig. Je kunt met een puur plantaardig of natuurlijk product zonder waterstofperoxide namelijk nooit je haar dekkend verven. Plantaardige, 100% natuurlijke verf, dus zonder waterstofperoxide kan niet je grijs haar dekkend verven. Als je geen grijs haar hebt, heb je wel de keuze om voor een puur plantaardige haarverf te kiezen. 

Natuurlijke haarverf, natuurlijk resultaat?

Ook een reden dat sommige mensen de voorkeur geven aan het verven met natuurlijke of plantaardige haarverf kan zijn omdat ze het egale, nadrukkelijk geverfde effect van een chemische haarkleuring niet mooi vinden. Bij sommige haarverf van de drogisterij is het inderdaad zo dat alle haren dezelfde kleur hebben, net als bij een pruik. Bij haarverf die uit (meer) natuurlijke, plantaardige ingrediënten bestaat, is de kleur die je haar uiteindelijk krijgt na het verven altijd een combinatie van je eigen haarkleur met de kleur van de verf. Hierdoor ziet het resultaat er natuurlijker (dat wil zeggen niet 'geverfd') uit, omdat de natuurlijke schakeringen en kleurnuances te zien blijven, net als bij ongeverfd haar. Maar dan wel in een andere kleur natuurlijk! Ook bij WECOLOUR hou je de 'natuurlijke' kleurschakeringen in je haar na het verven.

Geïrriteerde hoofdhuid

We horen vaak van mensen terug dat ze vrijwel altijd na het verven last hebben van een geïrriteerde of gespannen hoofdhuid. Ze vinden dit heel normaal en denken dat dat erbij hoort. Als je hoofdhuid erg reageert als je je haar verft, betekent dit dat de stoffen dieper in jouw huid kunnen dringen. Er komen dan dus stoffen in jouw systeem terecht die er niet horen. Toch iets om eens over na te denken! Met WECOLOUR hebben ze hier vaak tot hun grote opluchting, geen last meer van.

Allergische reacties

Maar het kan nog een tandje erger, ook allergische reacties kunnen voorkomen door het verven van je haar. Voor het overgrote deel van de haarverf bij de drogist en bij de kapper wordt PPD als kleurstof gebruikt. En deze stof, p-phenylenediamine, is bijna altijd de oorzaak in het geval van allergische reacties op haarverf. Er bestaat wel haarverf waar geen PPD in zit, zoals henna, maar zoals eerder gezegd, puur plantaardige haarverven dekken niet op grijs haar. Dat is natuurlijk een heel groot nadeel. Er zijn sinds niet al te lange tijd wel wat aanbieders van haarverf zonder PPD die wél dekt op grijs haar. Deze voegen daarvoor een andere pigmentstof toe om de grijze haren te dekken en dat is familie van de stof PPD, namelijk toluene-2,5-diamine sulfate, oftewel TDS of PTD. Ook bij WECOLOUR is dit zo. Deze stof is echter een stuk minder schadelijk en de kans dat je daar een allergie mee opbouwt is dan ook een stuk kleiner. Daarnaast bevatten onze roodtinten ook geen TDS!

Ben jij ook op zoek naar gezonde haarverf?

Wil jij ook verven met een gezondere verf? Bepaal dan voor jezelf waarom je dat wilt. Want wil jij je haar dekkend verven en is het grijs? Dan kun je geen puur plantaardige verf gebruiken. En moet je dus een andere keuze maken. En vind jij dierenwelzijn belangrijk? Let er dan op dat een dierproefvrij keurmerk ook niet alles zegt. Maak dus voor je zelf keuzes in dit soort aspecten, bepaal wat vor jou belangrijk is in een haarverf. Lees dan goed de productverpakkingen en kijk welke ingrediënten erop staan. Met minder schadelijke ingrediënten in de verf hou je je haar ook langer mooi. Niet alleen hou je de kleur langer mooi en hoef je dus minder vaak opnieuw te kleuren en je merkt dat je haar zacht is na het verven en je hoofdhuid minder of niet geïrriteerd is.

Haarverf van WECOLOUR, een gezondere keuze!

Bij WECOLOUR hebben wij ons best gedaan om zoveel mogelijk minder goede ingrediënten te vervangen door alternatieven die beter zijn, in ieder geval voor je haar! We hebben onze haarverf zo puur mogelijk gehouden en bevat deze geen PPD waardoor je een haarverfallergie zou kunnen opbouwen. Daarnaast bevat WECOLOUR ook geen ammonia, ppd en resorcinol. Dat dat echt veel beter voor je haar is ruik je meteen! Ook merk je aan je haar dat het veel zachter is. WECOLOUR is wel 100% grijsdekkend! Het kan natuurlijk dat je alsnog allergisch bent voor onze verf, maar wil je een echt grijsdekkende, permanente, mooie haarverf, dan ben je bij WECOLOUR aan het beste adres. 

Ben jij allergisch voor haarverf? Of was je voorheen niet allergisch maar heb jij een allergie voor haarverf opgebouwd? Mensen die een haarverfallergie hebben opgebouwd gedurende de jaren, zijn in 70% van de gevallen niet allergisch voor onze haarverf. Heb je van geboorte af aan al een allergie voor PPD, dan is de kans klein dat je tegen onze haarverf kunt. Ook als je niet allergisch bent, maar je dit voor de toekomst zoveel mogelijk wilt beperken is de zwarte haarverf van WECOLOUR een gezondere keuze. 

Wil je een tester ontvangen voor een allergietest?

Twijfel je nog over de kleur? Gebruik dan de haarkleuradvies tool.

Redenen om met WECOLOUR te verven

Bestel WECOLOUR haarverf

Uit welke haarkleuren kun jij kiezen?
Ontdek het in 4 stappen, met onze gratis kleuradvies tool!